Data: 2007-12-07 11:13:31
Temat: Re: WEDZARKI
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:7ygdd9y05vif.19up06w7jl0h2.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 7 Dec 2007 11:57:11 +0100, Panslavista napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
>> news:13h375gm1mtnz.4lmt5sg1i16z$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Fri, 7 Dec 2007 11:04:29 +0100, Panslavista napisał(a):
>>>
>>>> http://www.marpol.biz.pl/wedzarki.html
>>>
>>> Thanks. Sąsiad ma świetną - własnej roboty. Też sobie taką zrobimy, jak
>>> nam
>>> wspólna z sąsiadem "produkcja" zasmakuje :-)
>>> --
>>> XL wiosenna
>>
>> Witam!
>>
>> Nie każdy jest zboczkiem manualnym - większość ma lewe ręce, a często
>> i
>> brak czasu. Dla mnie one są za małe, jeżeli ktoś ma całego wieprzka
>> 100-150kg wagi poubojowej.
>
> Nie noooo, całego na raz nie będziemy "przerabiać" - nie obyłoby się bez
> mrożenia, a tego chcemy unikać jak ognia (ha: mrożenia jak ognia ;-P), bo
> zależy nam na świeżości i aromacie. Będziemy częściej robić te smaczne
> rzeczy, zwłaszcza że panowie juz się szykują na "imprezy towarzyszące"
> temu
> kilkugodzinnemu wędzeniu. No, jeśli wziąć pod uwagę, że wędzenie może
> trwać
> i 3 dni (jeśli się chce mieć bardziej trwałe produkty, nie psujące się po
> kilku dniach), no to trochę sie obawiam... tego aspektu ;-P :-DDD
> --
> XL wiosenna
Na zimno wędzi się nawet dwa tygodnie. Nie masz racji - większa wędzarka
do tego zabezpieczona siatkami przed intruzami jest doskonałym miejscem
przechowywania wędlin, a w życie można nawet do roku... Bez chłodziarek -
rozmnażalników odpornych bakterii.
|