Data: 2014-10-04 18:27:07
Temat: Re: Wakacyjne miłości
Od: "Stefan" <s...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "masti" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:m0me4a$3lh$...@d...me...
bbjk wrote:
> W dniu 2014-10-03 16:33, Jarosław Sokołowski pisze:
>
>> Tradycje skórkowe też z czasem ulegały zmianie. Dzisiaj jadamy więcej
>> ogórków ze skórką, bakłażanów ze skórka itd. I sam nie wiem czy to
>> dlatego, żeśmy sami bardziej gruboskórni, czy odmiany warzyw stały
>> się delikatniejsze. Może warzywa teraz mają bardziej *pańską skórkę*
>> -- te ostatnie słowa przywodzą na myśl kolejną lokalną Tradycję, której
>> czas teraz się zbliża.
>
> Nie znam pańskiej skórki! Co to jest i jak smakuje?
> W Krakowie Tradycja nakazuje zajadać się w ten dzień miodkiem tureckim,
> zwanym także od paru dziesiątek lat trupim miodkiem. Jest to ulepek z
> cukru z dodatkami smakowymi, przeważnie kakao i z orzechami
> arachidowymi, bo najtańsze, sprzedawany w celofanowych rożkach. Dość
> paskudny, ale raz do roku można skosztować.
>
generalnie bardzo podobne. Lokalny warszawski specjał
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%84ska_sk%C3%B3rk
a
a tu przepis
http://kotlet.tv/panska-skorka/
***************************
A cmentarne misie? Najlepsze były z cukierni pana J. , bo były robione na
wodzie ze studni cmentarza Salwatorskiego... Wiecie, jakie emocje targały
małym człowieczkiem? Woda z cmentarza, i ja to zjem! Ech...
pozdr
Stefan
---
Ta wiadomość e-mail jest wolna od wirusów i złośliwego oprogramowania, ponieważ
ochrona avast! Antivirus jest aktywna.
http://www.avast.com
|