Data: 2015-10-27 08:24:00
Temat: Re: Walijski słodki chlebek na herbacie i suszonych owocach
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Pszemol" <P...@P...com> Wrote in message:
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:4qrq4vk785n4$.1wselxgle6lzx.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 23 Oct 2015 12:33:34 +0200, Waldemar napisał(a):
>>
>>> Am 16.10.2015 um 13:38 schrieb Pszemol:
>>>> "Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
>>>> news:mvoi8b$jle$1@dont-email.me...
>>>>> "Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
>>>>> news:mvltfe$n0n$1@dont-email.me...
>>>>>> I pytanie do kucharzy/piekarzy:
>>>>>> Czy wystarczy zmienić proorcje mąki do herbaty aby poprawić
>>>>>> gęstość i intensywność spuchniania proszkiem do pieczenia?
>>>>>> Ile Wy dalibyście mąki na te 290ml wody/herbaty?
>>>>>> Czy półtorej łyżeczki proszku do pieczenia to nie jest
>>>>>> za mało na tą ilość ciasta?
>>>>>
>>>>> Nikt z Was się nie podejmie przyjrzeć temu jak poprawić ten przepis?
>>>>
>>>> http://www.visitwales.com/explore/traditions-history
/recipes/bara-brith
>>>> Tu podobny chlebek, inny przepis: 300ml herbaty->450g mąki, nie 100g!
>>>
>>> tu masz mixed spices
>>> Mixed spice, also called pudding spice, is a British[1] blend of sweet
>>> spices, similar to the pumpkin pie spice used in the United States.
>>> Cinnamon is the dominant flavour, with nutmeg and allspice. It is often
>>> used in baking, or to complement fruits or other sweet foods.
>>>
>>> czyli cynamon, gałka muszkatołowa i ziele angielskie.
>>> Dodałbym jeszcze kardamon i goździki.
>>
>> Czyli po prostu - poczciwy, stary piernik 3-]
>
> Nasze polskie pierniki też się na herbacie piecze?
>
> Swoją drogą jak jadłem już taki 2-3 dniowy kwałek podeschnięty
> to rzeczywiście smakował jak piernik - ale taki z wyrobów raczej
> fabrycznych (jak nadziewane Pierniczki Alpejskie) a nie tych
> "oryginalnych", ani nawet nie tych jak nasze klasyczne pierniczki
> "uszatki" w przeźroczystej torebce jakie pamiętam z dzieciństwa :-)
>
>
Bo to taki piernik starego piernika 3-)
--
XL
|