Data: 2015-10-23 13:44:49
Temat: Re: Walijski słodki chlebek na herbacie i suszonych owocach
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:4qrq4vk785n4$.1wselxgle6lzx.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 23 Oct 2015 12:33:34 +0200, Waldemar napisał(a):
>
>> Am 16.10.2015 um 13:38 schrieb Pszemol:
>>> "Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
>>> news:mvoi8b$jle$1@dont-email.me...
>>>> "Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
>>>> news:mvltfe$n0n$1@dont-email.me...
>>>>> I pytanie do kucharzy/piekarzy:
>>>>> Czy wystarczy zmienić proorcje mąki do herbaty aby poprawić
>>>>> gęstość i intensywność spuchniania proszkiem do pieczenia?
>>>>> Ile Wy dalibyście mąki na te 290ml wody/herbaty?
>>>>> Czy półtorej łyżeczki proszku do pieczenia to nie jest
>>>>> za mało na tą ilość ciasta?
>>>>
>>>> Nikt z Was się nie podejmie przyjrzeć temu jak poprawić ten przepis?
>>>
>>> http://www.visitwales.com/explore/traditions-history
/recipes/bara-brith
>>> Tu podobny chlebek, inny przepis: 300ml herbaty->450g mąki, nie 100g!
>>
>> tu masz mixed spices
>> Mixed spice, also called pudding spice, is a British[1] blend of sweet
>> spices, similar to the pumpkin pie spice used in the United States.
>> Cinnamon is the dominant flavour, with nutmeg and allspice. It is often
>> used in baking, or to complement fruits or other sweet foods.
>>
>> czyli cynamon, gałka muszkatołowa i ziele angielskie.
>> Dodałbym jeszcze kardamon i goździki.
>
> Czyli po prostu - poczciwy, stary piernik 3-]
Nasze polskie pierniki też się na herbacie piecze?
Swoją drogą jak jadłem już taki 2-3 dniowy kwałek podeschnięty
to rzeczywiście smakował jak piernik - ale taki z wyrobów raczej
fabrycznych (jak nadziewane Pierniczki Alpejskie) a nie tych
"oryginalnych", ani nawet nie tych jak nasze klasyczne pierniczki
"uszatki" w przeźroczystej torebce jakie pamiętam z dzieciństwa :-)
|