Data: 2015-10-23 13:42:18
Temat: Re: Walijski słodki chlebek na herbacie i suszonych owocach
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Waldemar" <w...@z...fu-berlin.de> wrote in message
news:d8ugo0F8sn9U1@mid.uni-berlin.de...
> Am 16.10.2015 um 13:38 schrieb Pszemol:
>> "Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
>> news:mvoi8b$jle$1@dont-email.me...
>>> "Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
>>> news:mvltfe$n0n$1@dont-email.me...
>>>> I pytanie do kucharzy/piekarzy:
>>>> Czy wystarczy zmienić proorcje mąki do herbaty aby poprawić
>>>> gęstość i intensywność spuchniania proszkiem do pieczenia?
>>>> Ile Wy dalibyście mąki na te 290ml wody/herbaty?
>>>> Czy półtorej łyżeczki proszku do pieczenia to nie jest
>>>> za mało na tą ilość ciasta?
>>>
>>> Nikt z Was się nie podejmie przyjrzeć temu jak poprawić ten przepis?
>>
>> http://www.visitwales.com/explore/traditions-history
/recipes/bara-brith
>> Tu podobny chlebek, inny przepis: 300ml herbaty->450g mąki, nie 100g!
>
> tu masz mixed spices
> Mixed spice, also called pudding spice, is a British[1] blend of sweet
> spices, similar to the pumpkin pie spice used in the United States.
> Cinnamon is the dominant flavour, with nutmeg and allspice. It is
> often used in baking, or to complement fruits or other sweet foods.
Tak, też tyle samo wygooglałem przed pójściem do sklepu
po składniki... dzięki.
> czyli cynamon, gałka muszkatołowa i ziele angielskie.
> Dodałbym jeszcze kardamon i goździki.
Spróbuję następnym razem - dzięki! :-)
|