Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin2!goblin.stu.neva.ru!feed.news.qwest.net!mpls-nntp-03.inet.qwest
.net!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-0
1.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not
-for-mail
Date: Thu, 27 Sep 2012 12:15:26 +0200
From: medea <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:15.0) Gecko/20120907 Thunderbird/15.0.1
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wanilia
References: <5062d700$0$1313$65785112@news.neostrada.pl>
<5062d7e8$0$26703$65785112@news.neostrada.pl>
<5062d911$0$1313$65785112@news.neostrada.pl>
<a...@m...uni-berlin.de>
<5062dc38$0$26707$65785112@news.neostrada.pl>
<5063f94f$0$26709$65785112@news.neostrada.pl>
<5064060a$0$1225$65785112@news.neostrada.pl>
<506415ee$0$26685$65785112@news.neostrada.pl>
In-Reply-To: <506415ee$0$26685$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 36
Message-ID: <5064273c$0$1230$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.186.18.111
X-Trace: 1348740924 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1230 79.186.18.111:1205
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:348519
Ukryj nagłówki
W dniu 2012-09-27 11:01, Qrczak pisze:
> Dnia 2012-09-27 09:53, obywatel medea uprzejmie donosi:
>> W dniu 2012-09-27 08:59, Qrczak pisze:
>>> Dnia 2012-09-26 12:43, obywatel medea uprzejmie donosi:
>>>>
>>>> No właśnie nie zamierzałam podgrzewać, chyba że masz jakiś fajny
>>>> przepis
>>>> na krem waniliowy do tortu bezowego.
>>>> Ja chciałam zrobić taki z bitej śmietany i serka mascarpone (jak do
>>>> tiramisu).
>>>
>>> Nie wiem, czy sam krem waniliowy do bezy nie uczyni tortu zbyt słodkim.
>>> Dlatego ja bezowy robię z kremem kawowym (typowy do tiramisu plus
>>> mocny napar kawowy) i, opcjonalnie, z ganaszem z gorzkiej czekolady.
>>
>> Akurat ten tort bezowy z kremem waniliowo- chyba właśnie karmelowym to
>> wspomnienie z wakacji. :) Fakt, był bardzo słodki, ale niesamowicie
>> pyszny. Nie wiem, czy uda mi się osiągnąć ten sam efekt.
>> Może masz rację z tym kawowym...
>
> Dakłas od Sowy jest taki właśnie śmietanowo-karmelowy. I choć próbuje
> się ratować orzechami (karmelizowanymi) i daktylami (suszonymi), to z
> powodów w nawiasach słodki jest potwornie.
> A jakbyś zaryzykowała, zrobiła bezę z kremem waniliowym (jedna
> warstwa), karmelem (druga warstwa, do tego można te orzechy np.
> wymoczone w koniaczku), a wierzch zaciągnąć bardziej wytrawną polewą?
>
Te orzechy wymoczone w koniaczku brzmią nieźle.
Nie mogę znaleźć nigdzie w necie zdjęcia czegoś podobnego do tego, co
chcę zrobić. To mają być tylko dwa bezowe krążki, przy czym ten górny
jest bardzo górzysty i strzępiasty. Oczywiście takie coś pewnie mi się
nie uda, ale spróbuję.
Ewa
|