Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Wędzenie Re: Wędzenie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Wędzenie

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Anai <a...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wędzenie
Date: Mon, 05 Dec 2011 14:04:25 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 70
Message-ID: <jbifgq$30$1@inews.gazeta.pl>
References: <jarhhm$v38$1@usenet.news.interia.pl>
<jbe1t1$263$1@usenet.news.interia.pl>
NNTP-Posting-Host: dynamic-78-8-168-39.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1323090266 96 78.8.168.39 (5 Dec 2011 13:04:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 5 Dec 2011 13:04:26 +0000 (UTC)
X-User: ania_pelc
In-Reply-To: <jbe1t1$263$1@usenet.news.interia.pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:8.0) Gecko/20111110 Thunderbird/8.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:339368
Ukryj nagłówki

W dniu 03.12.2011 21:47, wolim pisze:

> Kiełbasa wyszła dużo lepiej niż za pierwszym razem. Szynki wyszły idealnie.
> Po wędzeniu szynki parzyłem przez jakieś 15 minut.
> Aha. Kiełbasa do wędzenia, to była zwykła biała surowa zakupiona w
> Selgrosie. Zbyt czasochłonne jest robienie kiełbasy na próbę. Jak dojdę
> do wprawy z wędzeniem, zacznę robić kiełbasy własnoręcznie. Ale, swoją
> drogą, nawet się nie spodziewałem, że zwykła biała surowa wyjdzie taka
> dobra po uwędzeniu. Prawie jak swojska - nie chcę tutaj obrażać
> swojskiej kiełbasy, ale uwędzona zwykła biała kiełbasa jest zdecydowanie
> lepsza niż te wszystkie "wiejskie" i "chłopskie" ze sklepu...


Mi się wydaje, choć mogę się mylić, że łatwiej jest zrobić kiełbasę
niż dobrze przygotować i uwędzić mięso, więc na razie wstrzymuję się
z tym drugim...
Kiełbaskę natomiast robiłam z powodzeniem już trzy razy
i, nie chwaląc się, muszę powiedzieć, że ostatni raz taką dobrą jadłam w
dzieciństwie...

Kiełbasę robię mniej/więcej w taki sposób:

ok 7 kg łopatki wieprzowej
2,5 kg surowego boczku
pół kg słoniny

sól, pieprz, zmiażdżony lub starty na tarce czosnek (ok. główki)
1-1,5 szkl. ciepłej przegotowanej wody
1/5 op. jelit (kupuję w Tesco)

Nie podaję dokładnych proporcji przypraw, bo uważam że to indywidualna
sprawa każdego - w każdym bądź razie wymieszana masa powinna być
d e l i k a t n i e słona.

Mięso oczyszczam z błon i dzielę na trzy kategorie:
I - chude
II - lekko tłuste
III - boczek + słonina

Chude kroję nożem na kawałki 1-1,5 cm, lekko tłuste mielę maszynką na
sitku o sporych oczkach, tłuste początkowo mieliłam na drobnym sitku,
ale doszłam do wniosku, że lepsza kiełbaska wychodzi jeśli zmielić je
również na tym grubszym.

Jelita należy zalać ciepłą (nie gorącą) wodą.

Sól, czosnek i świeżo zmielony pieprz mieszam z wodą i dolewam do masy,
którą od tej chwili, dłuuuugo i namiętnie mieszam ;)
Po wymieszaniu, puszczam w ruch maszynkę i nadziewam jelita.
Wsio!

O wędzeniu nie bardzo mogę się wypowiadać, bo tym zajmuje się mój
mężczyzna... W każdym razie z tego przepisu wychodzi naprawdę dobra
kiełbasa.

kilka fotek:
https://lh3.googleusercontent.com/-SVOukvhqtWc/Tty9b
Hsa0FI/AAAAAAAAB-U/XgNS5HDZXFw/s800/_B104260a.JPG

https://lh3.googleusercontent.com/-St_5kOZYQzA/Tty9b
pm4CTI/AAAAAAAAB-Y/KO2oY_UZX0A/s640/_B104265a.JPG

https://lh5.googleusercontent.com/-b_d5JX8qnYM/Tty9b
5YJXtI/AAAAAAAAB-k/vTwfl9Bp2q0/s800/_B104272a.JPG

--
Pozdrawiam
Anai

*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** http://photo-of-anai.gu.ma/ *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
05.12 Stefan
05.12 Anai
05.12 XL
06.12 Stefan
31.01 zbigniew
31.01 Anai
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6