Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.glorb.com!news-out.readnews.com!transi
t3.readnews.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.p
l!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl
.POSTED!not-for-mail
Date: Tue, 16 Jul 2013 16:04:14 +0200
From: Feniks z popiołów <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:17.0) Gecko/20130620 Thunderbird/17.0.7
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wiadro chemii!.
References: <rhqsz9ezbswm.1xn49ryk2lq27$.dlg@40tude.net>
<51cabaee$0$1451$65785112@news.neostrada.pl>
<fx7kpy1g9cl4.zgz940gm2m5z$.dlg@40tude.net>
<kqeth3$dk2$1@node1.news.atman.pl>
<51cc36f4$0$1224$65785112@news.neostrada.pl>
<krtj3g$u2f$3@node2.news.atman.pl>
<51e3e88d$0$1212$65785112@news.neostrada.pl>
<ks3h02$ndi$1@node1.news.atman.pl>
In-Reply-To: <ks3h02$ndi$1@node1.news.atman.pl>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 41
Message-ID: <51e552df$0$1217$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.26.41.19
X-Trace: 1373983455 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1217 83.26.41.19:1539
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:352208
Ukryj nagłówki
W dniu 2013-07-16 15:14, Trybun pisze:
> W dniu 2013-07-15 14:18, Feniks z popiołów pisze:
>> W dniu 2013-07-14 09:13, Trybun pisze:
>>>
>>> Ważne że maja smak, bo tak do końca nie wierzyłbym w opis składu.
>>
>> W składzie muszą podawać fakty. Inną sprawą jest to, JAKIE to mięso z
>> szynki faktycznie było - pewnie takie, które nie nadawało się na
>> wędliny lepszej jakości od parówek (może za tłuste, ze starego
>> wieprza itd.). Niemniej jednak i tak te akurat parówki są zjadliwe.
>> Po nich już żadnych innych wcześniejszych nie akceptuję (no, może
>> poza tymi wspomnieniami z PRL-u, ale pewności nie mam, jak
>> smakowałyby mi dzisiaj).
>
> Ale dlaczego piszesz że musi być prawdą to co jest w opisie? Przecież
> w razie kontroli to maksymalna kara za oszuustwo złamania normy wynosi
> 5000zł. A więc czym taki producent ryzykuje. Na pewno nie gustem
> klienta, bo zamiast owej szynki dołoży jakichś chemicznych ulepszaczy
> smaku, i klienci zaczną się o nie bić w kolejkach..
Nie twierdzę, że jest prawdą, choć powinno być. Może kary nie są wysokie
(nie wiem), ale zepsucie sobie dobrej opinii u klienta może być
dotkliwsze. Ale oczywiście - najważniejszym ekspertem i wyznacznikiem
powininny być dla nas smak i zdrowy rozsądek. I tymi dwoma staram się
kierować przy zakupach.
>
> Składu najczęściej nie można się doczytać, ale sama nazwa "cielęce"
> powinna być wyznacznikiem dla potencjalnego klienta.
No właśnie obecnie nie zawsze język giętki odpowiada rzeczywistości.
>
> P.S. Ewa, Feniks... Sugerujesz że ten na wskroś męski ptak był
> kobietą?:-\
Na wskroś męski? Ja mu tam pod spódnicę nie zaglądałam.
Ewa
|