« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2017-06-29 16:26:45
Temat: Wieprzowina z szalotkami jabłkami i estragonemOto przepis który już nie pamiętam skąd mam.
Zawsze wychodzi nawet takim amatorom jak ja ))
Może komuś się przyda.
pozdrawiam
4 kotlety 1 cm na grubość (może być np karkówka )
4 duże winno-słodkie jabłka
5-6 szalotek
3 ząbki czosnku
2 łyżki świeżego estragonu (listki bez łodygi)
oliwa margaryna
sól pieprz
cydr lub białe wino
Mięso pozostawić na 40 min żeby miało temperaturę pokojową jeżeli
rozmrażamy.
Posolić popieprzyć z jednej strony. Położyć tą stroną na
patelnię/brytfannę o grubym dnie. Przysmażyć z obu stron. Przełożyć na
talerz.
Dodać do pozostałego tłuszczu stołową łyżkę margaryny i łyżkę oliwy.
Obsmażyć szalotkę pokrojoną w łódki na rumiany kolor. Dodać
rozgnieciony czosnek. Posolić. Dodać warstwę jabłek pokrojonych w łódki
(nie obierać usunąć tylko pestki). Mięso położyć na jabłka. Podlać
białym winem lub cydrem. Położyć estragon na wierzch.
Przykryć. Zmniejszyć ogień. Gotować przez około 50 min.
Ja podaję z konfiturą agrestową dla balansu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2017-06-29 17:29:18
Temat: Re: Wieprzowina z szalotkami jabłkami i estragonemW dniu .06.2017 o 16:26 tandoori.curry <t...@g...com> pisze:
> Oto przepis który już nie pamiętam skąd mam.
> Zawsze wychodzi nawet takim amatorom jak ja ))
> Może komuś się przyda.
> pozdrawiam
>
> 4 kotlety 1 cm na grubość (może być np karkówka )
> 4 duże winno-słodkie jabłka
> 5-6 szalotek
> 3 ząbki czosnku
> 2 łyżki świeżego estragonu (listki bez łodygi)
> oliwa margaryna
> sól pieprz
> cydr lub białe wino
>
>
> Mięso pozostawić na 40 min żeby miało temperaturę pokojową jeżeli
> rozmrażamy.
> Posolić popieprzyć z jednej strony. Położyć tą stroną na
> patelnię/brytfannę o grubym dnie. Przysmażyć z obu stron. Przełożyć na
> talerz.
> Dodać do pozostałego tłuszczu stołową łyżkę margaryny i łyżkę oliwy.
> Obsmażyć szalotkę pokrojoną w łódki na rumiany kolor. Dodać
> rozgnieciony czosnek. Posolić. Dodać warstwę jabłek pokrojonych w łódki
> (nie obierać usunąć tylko pestki). Mięso położyć na jabłka. Podlać
> białym winem lub cydrem. Położyć estragon na wierzch.
> Przykryć. Zmniejszyć ogień. Gotować przez około 50 min.
>
> Ja podaję z konfiturą agrestową dla balansu.
Od razu, na wstępie, wywal z przepisu margarynę!
Ona nadaje się tylko do smarowania łożysk itp. choć są znacznie lepsze
smary maszynowe.
Równie dobrze możesz do kuchni wprowadzić towot...
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2017-06-29 18:28:43
Temat: Re: Wieprzowina z szalotkami jabłkami i estragonemOK. Rozumiem. Margaryna nie. Następnym razem spróbuję z masłem. Na pewno
będzie lepsze.))
> Od razu, na wstępie, wywal z przepisu margarynę!
> Ona nadaje się tylko do smarowania łożysk itp. choć są znacznie lepsze
> smary maszynowe.
> Równie dobrze możesz do kuchni wprowadzić towot...
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2017-06-29 19:11:36
Temat: Re: Wieprzowina z szalotkami jabłkami i estragonemW dniu .06.2017 o 18:28 tandoori.curry <t...@g...com> pisze:
>> Od razu, na wstępie, wywal z przepisu margarynę!
>> Ona nadaje się tylko do smarowania łożysk itp. choć są znacznie lepsze
>> smary maszynowe.
>> Równie dobrze możesz do kuchni wprowadzić towot...
>>
>
> OK. Rozumiem. Margaryna nie. Następnym razem spróbuję z masłem. Na pewno
> będzie lepsze.))
>
Stanowczo!
Zdrowsze i smaczniejsze.
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2017-06-30 12:18:59
Temat: Re: Wieprzowina z szalotkami jabłkami i estragonem>> OK. Rozumiem. Margaryna nie. Następnym razem spróbuję z masłem.
>Stanowczo!
>Zdrowsze i smaczniejsze.
Masło pszetwozone termicznie też nie za zdrowe.
Lepiej zamień na olej.
A kotlety zbij wcześniej delikatnie.
A po podsmażeniu, zamiast gotować można zapieć w piekarniku, mniejsze
prawdopodobieństwo pszypalenia.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. ( ortografia . pev . pl )
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2017-06-30 18:18:14
Temat: Re: Wieprzowina z szalotkami jabłkami i estragonemW dniu .06.2017 o 12:18 Stokrotka <o...@g...pl> pisze:
>>> OK. Rozumiem. Margaryna nie. Następnym razem spróbuję z masłem.
>
>> Stanowczo!
>> Zdrowsze i smaczniejsze.
>
> Masło pszetwozone termicznie też nie za zdrowe.
Oczywiście prawda.
Zakładałem, że nie wypala tej cebuli na węgiel, reagowałem natychmiast na
ewidentny i oczywisty błąd stosowania margaryny :)
Masło do 100 st. C jest bezpieczne, zatem lepiej dodać dopiero po
jabłkach, a nawet po winie/cydrze.
Wtedy temp. nie przekroczy 100 st. (jeśli nie będziemy się bardzo starać).
Zwróciłbym również uwagę na "oliwę" (to po oleju i margarynie/maśle już
trzeci rodzaj tłuszczu).
Niepotrzebnie.
Wiecie, że u nas lepiej nie stosować oliwy (to ten olej z oliwek, jeśli
ktoś nie rozróżnia), bo mało kto doceni (smak, zwłaszcza z pierwszego
tłoczenia), a często trafi do nas wręcz zjełczały?
> Lepiej zamień na olej.
Na szczęście olej już tam jest :)
> A kotlety zbij wcześniej delikatnie.
> A po podsmażeniu, zamiast gotować można zapieć w piekarniku, mniejsze
> prawdopodobieństwo pszypalenia.
Nie mam zdania :)
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2017-06-30 19:06:34
Temat: Re: Wieprzowina z szalotkami jabłkami i estragonemBardzo Wam dziękuję za wszystkie uwagi ale po co w takim razie dodaje
się masło skoro jest olej ? Rozumiem że to nieco zmienia smak.. a poza tym ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2017-06-30 19:52:12
Temat: Re: Wieprzowina z szalotkami jabłkami i estragonemW dniu 2017-06-30 o 19:06, tandoori.curry pisze:
> Bardzo Wam dziękuję za wszystkie uwagi ale po co w takim razie dodaje
> się masło skoro jest olej ? Rozumiem że to nieco zmienia smak.. a poza tym ?
Jak Ci szkoda pieniędzy na masło to smaż placki, a ciasta nie piecz.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2017-06-30 20:03:26
Temat: Re: Wieprzowina z szalotkami jabłkami i estragonemZupełnie sie mineliśmy...))
On 30.06.2017 19:52, Animka wrote:
> W dniu 2017-06-30 o 19:06, tandoori.curry pisze:
>> Bardzo Wam dziękuję za wszystkie uwagi ale po co w takim razie dodaje
>> się masło skoro jest olej ? Rozumiem że to nieco zmienia smak.. a poza
>> tym ?
>
> Jak Ci szkoda pieniędzy na masło to smaż placki, a ciasta nie piecz.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2017-07-01 04:45:20
Temat: Re: Wieprzowina z szalotkami jabłkami i estragonem"tandoori.curry" <t...@g...com> wrote in message
news:oj63pe$h9l$1@sunflower.man.poznan.pl...
> Zupełnie sie mineliśmy...))
U tej pani to całkiem normalne, nie przejmuj się ;-)
Też się zastanawiałem po co dodawać margarynę do oliwy.
Margaryna to przecież vege olej nieco przetworzony chemicznie
aby był ciałem stałym w temperaturze pokojowej a nie płynem.
Możliwe że rzeczywiście dla oszczędności kasy, bo oliwa
droższa od oleju czy margaryny.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |