Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Wreszcie odkryłam sposób na buraczki! Re: Wreszcie odkryłam sposób na buraczki!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Wreszcie odkryłam sposób na buraczki!

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wreszcie odkryłam sposób na buraczki!
Date: Sat, 01 Oct 2016 09:00:59 +0200
Organization: private
Lines: 63
Message-ID: <o...@t...home>
References: <57e532ec$0$5160$65785112@news.neostrada.pl>
<57ec3dff$0$5162$65785112@news.neostrada.pl>
<57ee6441$0$653$65785112@news.neostrada.pl>
<nsm4sm$tqs$1@usenet.news.interia.pl>
NNTP-Posting-Host: dynamic-78-8-231-121.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1475305267 4600 78.8.231.121 (1 Oct 2016 07:01:07
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 1 Oct 2016 07:01:07 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:373576
Ukryj nagłówki

W dniu .09.2016 o 18:46 Stokrotka <o...@g...pl> pisze:

>
>> Buraki na barszcz zdarza mi się kisić zwykle przed Wigilią, ale używałam
>> tylko tego soku z buraków, resztę wyrzucałam (o zgrozo!).
>> W sumie dlaczego by nie zakisić teraz i zużyć całość... Jakie proporcje
>> soli do wody stosujesz? Łyżkę na litr?
>>
>
> Teraz wyłazi dużo pyszniejszy niż na wigilię.
> Ja się staram kisić na okragło, o ile kaloryfery ciepłe, bo barszcz
> wymaga do kiszenia ciepła.

Ależ ze mnie nudziarz, kolejny raz to samo...
Zupełnie bez wyczucia.

Kiszenie buraków rzeczywiście wymaga ciepła, jak każdy proces, nie tylko w
kuchni :)

Dla bakterii fermentacji mlekowej, odpowiedzialnych za kiszenie buraków,
kapusty etc. (Leucanostoc mesenteroídes, Lactobacillus plantarum,
Pedíococcus pentosaceus, Lactobacíllus brevís) optymalne temperatury
kiszenia to zakres 16-24 st. Celsjusza.
Wyższe temperatury wprawdzie przyspieszają proces, ale znacznie wzrasta
niebezpieczeństwo rozwoju pleśni (Geotrichum candidum), oraz drożdży
(Candida mycoderma).
Niższe zaś temperatury sprzyjają rozwojowi nadmiernej ilości bakterii
gnilnych (Leuconostoc mesenteroides).

Dlatego bezpieczniej jest zerwać z mitem kaloryferów - temperatura
pokojowa w okolicach 20 st. C jest znacznie bezpieczniejsza. Poszukajcie w
sieci, materiałów jest cała masa. Sam też podawałem kiedyś przydatne linki.
Jeśli Stokrotka, podążając za kolejnym mitem, dodaje jeszcze kromkę chleba
"na prawdziwym zakwasie" jako starter, to już sama prosi się o kłopoty...

--
Trefniś

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
01.10 Stokrotka
01.10 Trefniś
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?
SZOK
Kara wiezienia.