Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Wreszcie odkryłam sposób na buraczki! Re: Wreszcie odkryłam sposób na buraczki!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Wreszcie odkryłam sposób na buraczki!

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: "Stokrotka" <o...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wreszcie odkryłam sposób na buraczki!
Date: Sat, 1 Oct 2016 18:44:24 +0200
Organization: INTERIA.PL S.A.
Lines: 59
Message-ID: <nsop5k$b3g$1@usenet.news.interia.pl>
References: <57e532ec$0$5160$65785112@news.neostrada.pl>
<57ec3dff$0$5162$65785112@news.neostrada.pl>
<57ee6441$0$653$65785112@news.neostrada.pl>
<nsm4sm$tqs$1@usenet.news.interia.pl> <o...@t...home>
NNTP-Posting-Host: 188.146.137.45.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1475340277 11376 188.146.137.45 (1 Oct 2016 16:44:37
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 1 Oct 2016 16:44:37 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3138
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:373578
Ukryj nagłówki


Użytkownik "Trefniś" <t...@m...com> napisał w wiadomości
news:op.yom63x1nmtaby1@tncap.home...
W dniu .09.2016 o 18:46 Stokrotka <o...@g...pl> pisze:

>
>> Buraki na barszcz zdarza mi się kisić zwykle przed Wigilią, ale używałam
>> tylko tego soku z buraków, resztę wyrzucałam (o zgrozo!).
>> W sumie dlaczego by nie zakisić teraz i zużyć całość... Jakie proporcje
>> soli do wody stosujesz? Łyżkę na litr?
>>
>
> Teraz wyłazi dużo pyszniejszy niż na wigilię.
> Ja się staram kisić na okragło, o ile kaloryfery ciepłe, bo barszcz
> wymaga do kiszenia ciepła.

Ależ ze mnie nudziarz, kolejny raz to samo...
Zupełnie bez wyczucia.

Kiszenie buraków rzeczywiście wymaga ciepła, jak każdy proces, nie tylko w
kuchni :)

>Dla bakterii fermentacji mlekowej, odpowiedzialnych za kiszenie buraków,
>kapusty etc. (Leucanostoc mesenteroídes, Lactobacillus plantarum,
>Pedíococcus pentosaceus, Lactobacíllus brevís) optymalne temperatury
>kiszenia to zakres 16-24 st. Celsjusza.
>Wyższe temperatury wprawdzie przyspieszają proces, ale znacznie wzrasta
>niebezpieczeństwo rozwoju pleśni (Geotrichum candidum), oraz drożdży
>(Candida mycoderma).
>Niższe zaś temperatury sprzyjają rozwojowi nadmiernej ilości bakterii
>gnilnych (Leuconostoc mesenteroides).

>Dlatego bezpieczniej jest zerwać z mitem kaloryferów - temperatura
>pokojowa w okolicach 20 st. C jest znacznie bezpieczniejsza. Poszukajcie w
>sieci, materiałów jest cała masa. Sam też podawałem kiedyś przydatne linki.
>Jeśli Stokrotka, podążając za kolejnym mitem, dodaje jeszcze kromkę chleba
>"na prawdziwym zakwasie" jako starter, to już sama prosi się o kłopoty...

W sierpniu można kisić, bo jest naturalne ciepło.
W następnym miesiącu - jak się trafi - zależy od pogody i temperatury
kaloryfera.
Umnie słabo gżeją , więc temperatura na stołku obok kaloryfera pewnie ma
właśnie około 24.
Ale doświadczenie uczy, że jednak te 18-20 st C to za mało.
Soli sypię od zera do 1 łyżeczki na około 2l słoika .
Nic poza tym , żadnego badziewia, żadnej kromki itp.
Woda pszegotowana i ciepła, ale nie gorąca.
Musi postać 5-7 dni, raczej nie książkowe 3-5.
Woda w kranie bywa taka i siaka, i na końcu nie wiem, czy lać filtrowaną czy
kranową.
Ostatnio używam do zalewania filtrowanej i wydaje mi się , że smaczniejszy.


--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
01.10 Trefniś
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Ma 102 lata i wciąż prowadzi auto. Profesor ds. żywienia zdradza siedem zasad długowieczności
Medicine, medicine - 199 Live videos
Domowa medycyna - ależ to bardzo proste
Kanałowe leczenie zęba dużą wiertarkÄ
Kanałowe leczenie zęba dużą wiertarkÄ
Protokół Rehabilitacji Pacjentki Długoterminowej w Śpiączce 1. Cel protokołu
Schemat terapii pacjentki długoterminowej w śpiączce - krok po kroku 1. Stała obecność i kontakt emocjonalny
Córka Ewy Błaszczyk jest w śpiączce od 25 lat.
Nowy zestaw ćwiczeń odmładzających na piątek
Ewa Błaszczyk pokazała córkę w telewizji. "Ola, masz gości" https://www.msn.com/pl-pl/rozrywka/gwiazdy/ewa-b%C5%82aszczyk-pokaza%C5%82a-c%C3%B3rk%C4%99-w-telewizji-ola-masz-go%C5%9Bci/ar-AA1DI5Nn?ocid=BingNewsSerp&cvid=4c4c1c20f5d94529aa2dfde5f155fc3f&ei=
Pomagamy wybudzić córkę Ewy Błaszczyk, Olę ze śpiączki Sprowadzimy najlepszy na świecie zrobotyzowany egzoszkielet
Histotrypsja - Innowacyjna Metoda Leczenia Nowotworów za pomocą Ultradźwięków
Tytul: Infradźwieki, stymulacja mózgu i zdrowie człowieka: Znaczenie twardego kontaktu stóp z podłożem w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym i poprawie długowieczności
Zostań zębologiem - kup sobie latarkę UV i naprawiaj ubytki zębów
50 naukowych publikacji medycznych, badawczych, analitycznych dla każdego