Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Wreszcie odkryłam sposób na buraczki! Re: Wreszcie odkryłam sposób na buraczki!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Wreszcie odkryłam sposób na buraczki!

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: "Stokrotka" <o...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wreszcie odkryłam sposób na buraczki!
Date: Sat, 1 Oct 2016 18:44:24 +0200
Organization: INTERIA.PL S.A.
Lines: 59
Message-ID: <nsop5k$b3g$1@usenet.news.interia.pl>
References: <57e532ec$0$5160$65785112@news.neostrada.pl>
<57ec3dff$0$5162$65785112@news.neostrada.pl>
<57ee6441$0$653$65785112@news.neostrada.pl>
<nsm4sm$tqs$1@usenet.news.interia.pl> <o...@t...home>
NNTP-Posting-Host: 188.146.137.45.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1475340277 11376 188.146.137.45 (1 Oct 2016 16:44:37
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 1 Oct 2016 16:44:37 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3138
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:373578
Ukryj nagłówki


Użytkownik "Trefniś" <t...@m...com> napisał w wiadomości
news:op.yom63x1nmtaby1@tncap.home...
W dniu .09.2016 o 18:46 Stokrotka <o...@g...pl> pisze:

>
>> Buraki na barszcz zdarza mi się kisić zwykle przed Wigilią, ale używałam
>> tylko tego soku z buraków, resztę wyrzucałam (o zgrozo!).
>> W sumie dlaczego by nie zakisić teraz i zużyć całość... Jakie proporcje
>> soli do wody stosujesz? Łyżkę na litr?
>>
>
> Teraz wyłazi dużo pyszniejszy niż na wigilię.
> Ja się staram kisić na okragło, o ile kaloryfery ciepłe, bo barszcz
> wymaga do kiszenia ciepła.

Ależ ze mnie nudziarz, kolejny raz to samo...
Zupełnie bez wyczucia.

Kiszenie buraków rzeczywiście wymaga ciepła, jak każdy proces, nie tylko w
kuchni :)

>Dla bakterii fermentacji mlekowej, odpowiedzialnych za kiszenie buraków,
>kapusty etc. (Leucanostoc mesenteroídes, Lactobacillus plantarum,
>Pedíococcus pentosaceus, Lactobacíllus brevís) optymalne temperatury
>kiszenia to zakres 16-24 st. Celsjusza.
>Wyższe temperatury wprawdzie przyspieszają proces, ale znacznie wzrasta
>niebezpieczeństwo rozwoju pleśni (Geotrichum candidum), oraz drożdży
>(Candida mycoderma).
>Niższe zaś temperatury sprzyjają rozwojowi nadmiernej ilości bakterii
>gnilnych (Leuconostoc mesenteroides).

>Dlatego bezpieczniej jest zerwać z mitem kaloryferów - temperatura
>pokojowa w okolicach 20 st. C jest znacznie bezpieczniejsza. Poszukajcie w
>sieci, materiałów jest cała masa. Sam też podawałem kiedyś przydatne linki.
>Jeśli Stokrotka, podążając za kolejnym mitem, dodaje jeszcze kromkę chleba
>"na prawdziwym zakwasie" jako starter, to już sama prosi się o kłopoty...

W sierpniu można kisić, bo jest naturalne ciepło.
W następnym miesiącu - jak się trafi - zależy od pogody i temperatury
kaloryfera.
Umnie słabo gżeją , więc temperatura na stołku obok kaloryfera pewnie ma
właśnie około 24.
Ale doświadczenie uczy, że jednak te 18-20 st C to za mało.
Soli sypię od zera do 1 łyżeczki na około 2l słoika .
Nic poza tym , żadnego badziewia, żadnej kromki itp.
Woda pszegotowana i ciepła, ale nie gorąca.
Musi postać 5-7 dni, raczej nie książkowe 3-5.
Woda w kranie bywa taka i siaka, i na końcu nie wiem, czy lać filtrowaną czy
kranową.
Ostatnio używam do zalewania filtrowanej i wydaje mi się , że smaczniejszy.


--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
01.10 Trefniś
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?