Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wypiekacz do chleba - czy warto?
Date: Fri, 3 Apr 2009 18:55:49 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 45
Message-ID: <gr5fjp$9c4$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <gr4v6t$25v$2@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: abcu53.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1238778297 9604 83.6.236.53 (3 Apr 2009 17:04:57
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 3 Apr 2009 17:04:57 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 090403-0, 2009-04-03), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:321524
Ukryj nagłówki
Użytkownik "J23" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:gr4v6t$25v$2@news.onet.pl...
> Od dłuzszego czasu chodzi mi po głowie
> pomysł zakupienia maszyny do pieczenia chleba.
> Można oczywiście w piekarniku ale jest to
> bardziej pracochłonne. Przy wypiekaczu jest troche
> łatwiej. Większość chleba w sklepie jest beznadziejna.
> Tylko w jednej piekarni maja dość dobry chleb, ale to
> z kolei pare kilometrów ode mnie.
> Jak to jest w kwestii kosztów, tzn. czy ten chleb wychodzi
> taniej/drożej niż z piekarni. Kolejna sprawa to chlebek
> orkiszowy - cena mąki orkiszowej mnie przeraziła, no ale
> "orkiszowy" ze sklepu jest często barwiony karmelem.
> Co do rodzaju maszyny na co zwrócić uwage. Czy lepsze
> są te z dwoma mieszadłami, czy to bez różnicy.
> Jakiej firmy sprzęt warto kupić? Spodobał mi się Zelmera
> ten w stalowej obudowie, jego cena jest oczywiście wyższa
> od urządzeń "no name" sprzedawanych w marketach.
> Z jednej strony Zelmer robi dość dobry sprzęt, ale z drugiej strony
> znajomi mej siostry mają maszynę do chleba kupioną
> w jakimś markecie (jakiejś dla mnie nie znanej firmy) i już
> kilka lat służy im bezawaryjnie, a chlebek pieką dośc regularnie
> kilka razy w tygodniu.
Dwa mieszadła - to na rodzinę. Chleb jest porównywalny w cenie, ale
jakością może przewyższać te ze sklepu. Ja mam z Allegro. Części jakie
wymieniłem - foremka ze względu na simmeringi - teraz dawkę tłuszczu -
oleju, wlewam stawiając ja na wadze, wkładam do automatu i załączam na
chwilę - smarują się olejem. Dopiero potem wlewam wodę lub mleko w stosownej
ilości. Ponieważ piekę więcej chleba niż jednorazowy wsad z automatu służy
mi on teraz głównie do wyrabiania ciasta i wyrastania go w kontrolowanych
warunkach. Przed pieczeniem przekładam do długich keksówek i wstawiam po
spryskaniu wiodą do piekarnika na termoobieg do temp. 30°C, gdy ciasto
wyrośnie dwukrotnie większe przelączam na pieczenie. Piekę w piekarniku z
termobiegiem w temp. 160°C.
Na koniec znowu spryskuję wodą (litrowy opryskiwacz ciśnieniowy do kwiatów)
ze wszystkich boków natychmiast po wyrzuceniu z foremki i stawiam na siatce
z piekarnika do wystygnięcia - przy uchylonym oknie.
Automatu używam jeszcze do wyrabiania ciasta na makaron w funkcji
"kluski". Proporcje - 10 jajek na 1kg mąki, bez odrobiny wody, później
maszynka do makaronu Marcato, mam domowe spagetti zawsze al dente, albo
stosowną maszynką do hałusek prosto na wrzatek.
|