Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Basia" <b...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Z zagrypionego Torunia...
Date: Mon, 6 Mar 2006 12:09:42 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <duh5a7$gde$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <duh0q5$4k9$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: asy244.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1141643399 16814 83.17.236.244 (6 Mar 2006 11:09:59
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 6 Mar 2006 11:09:59 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:262016
Ukryj nagłówki
Użytkownik "aniared" <a...@n...pl> napisał w wiadomości
news:duh0q5$4k9$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Nie chcę wywołać kolejnego flejma, ale chciałabym dowiedzieć się jednej
> rzeczy na temat wirusa H5N1. Wiadomo, że podczas obróbki cieplnej wirus
> ulega rozkładowi. Natomiast czy konieczne jest wyparzanie noża czy deski
> do krojenia po przygotowaniu drobiu, czy też wystarczy umyć je płynem do
> naczyń?
> Słyszałam oświadczenia, że w mieście dostępnym w sklepach wirusa z
> pewnością nie ma. Wolę jednak zachować ostrożność.
>
Weterynarz powiatowy mający u mnie w pracy "pogadankę" twierdził, że tego
wirusa skutecznie morduje wszystko co kwaśne (znaczy kwaśne środowisko) i
detergenty.
Swoją drogą, gdyby było jakieś zagrożenie zarażenia się mięsem ze sklepu, to
ekspedientki padałyby jak muchy, więc naprawdę, bez paniki.
2 dni temu ręce mi opadły jak usłyszałam, że w tym roku nie będzie można
jeśc owoców, bo ptaki mogą narobić na drzewa...
pozdrawiam
Basia
|