Data: 2006-04-10 07:26:16
Temat: Re: Zaczatek z zakwasu (do Izoldy ;-)
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Marek" <m...@...tkb.pl> wrote in message
news:e1cvt5$o9r$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >
>> Razowe pieczywo nie rośnie tak szybko jak białej mąki...
>
> Problem w tym, ze roslo bardzo ladnie.
>
> W zwiazku z tym mam pytanie, ktore jest tu byc moze zasadnicze. Czy gdy
> mam ciasto i wyrabiam je dodajac odpowiednia ilos cmaki i wyrabiam je a
> ciasto nadal nie odstaje od reki to czy mam je jeszcze wyrabiac czy dodac
> maki. Czy sam proces wyrabiania spowoduje, ze ciasto bedzie tak jak
> nalezy? Wydaje mi sie, ze dodalem za duzo maki.
>
> MP
Przede wszystkim nie daje się na początku całej ilości wody do ciasta, gdy
będzie zbyt gęste zawsze można wodę dodać i "wrobić" odwrotna sytuacja
zmusza do dosypywania mąki a wtedy proporcje składników się zmieniają. A
trzeba pamiętać, że mąki są różne, podobnie drożdze... Ja podałem składniki
na chleb pieczony w automacie w opcji 1250g, wychodzi, pod warunkiem, że
dodatki smakowe nie przkroczą wagowo 5dag.
Najczęściej daję mąki białej żytniej 20dag i 60 dag mąki pszennej dowolnej.
|