Data: 2015-02-25 17:30:33
Temat: Re: Zakwas chlebowy - ile wody? ile czekac? jaka make?
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pszemol wrote:
> "krys" <k...@p...onet.pl> wrote in message
> news:54ed9cf1$0$2190$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Ja robię na oko, zakwas ma mieć konsystencję śmietany
>>>
>>> Takiej lejącej się gęstej farby czy takiej kwaśnej śmietany,
>>> bardziej sztywnej, w którą wbijesz łyżkę i stoi? :-)
>>> Jak przechylisz gotowy zakwas do użycia to wyleje się ze słoika?
>>
>> Wyleje się. Ale nie ciurkiem jak mleko. Generalnie bez znaczenia, byle
>> ruszył, potem i tak gęstosc chcleba kontrolujesz iloscia wody.
>
> No niby tak, ale czasem ciężko się poznać czy ciasto do danego
> wypieku musi być luźne, bardziej suche i wtedy warto wiedzieć
> ile wody i ile mąki wagowo, aby odtworzyć nowy przepis wiernie.
Nowy przepis wiernie, to mi przeważnie za drugim razem wychodzi;-)
A stary to już mam w rękach, nie na wadze.
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
|