Data: 2006-06-24 19:43:05
Temat: Re: Zakwas na żurek z pleśnią?
Od: "onet.pl" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
DiMU napisał(a):
> Witam wszystkich!
>
> Mam pytanie, chcialam swojemu malensku zrobić żurek,ale ponieważ bałam
> się na takim ze sklepu, kupiłam mškę na żurek i zakisiłam w domu.
> Zrobiłam wszystko wg przepisu mojej babci i tu wła?nie pojawił się
> problem, bo z niewyja?nionych przyczyn weszła mi w ten żurek ple?ń.
> Do gliniaka dałam mškę, skórkę z razowego chleba, 2 zšbki czosnku i
> cało?ć zalałam chłodnš wodš. Stało na blacie pod gazš 4 dni.
> Możecie mi powiedzieć, co zrobiłam nie tak, jak trzeba? A może macie
> jakies sposoby na ta ple?ń? zaznaczam, że glininy garczek przed
> użyciem był wyparzony we wrzštku.
>
>
prawdopodobnie to wina chleba, obecnie dodają różne składniki
ulepszacze, radze zrezygnować z chleba, najlepiej kup żurek na targu i
wykorzystaj już zakwas do dalszego kiszenia
Jędrek
|