Data: 2006-06-24 12:02:36
Temat: Re: Zakwas na żurek z pleśnią?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"DiMU" <d...@i...pl> wrote in message
news:316224357.20060624135659@interia.pl...
> Witam wszystkich!
>
> Mam pytanie, chcialam swojemu malensku zrobić żurek,ale ponieważ bałam
> się na takim ze sklepu, kupiłam mąkę na żurek i zakisiłam w domu.
> Zrobiłam wszystko wg przepisu mojej babci i tu właśnie pojawił się
> problem, bo z niewyjaśnionych przyczyn weszła mi w ten żurek pleśń.
> Do gliniaka dałam mąkę, skórkę z razowego chleba, 2 ząbki czosnku i
> całość zalałam chłodną wodą. Stało na blacie pod gazą 4 dni.
> Możecie mi powiedzieć, co zrobiłam nie tak, jak trzeba? A może macie
> jakies sposoby na ta pleśń? zaznaczam, że glininy garczek przed
> użyciem był wyparzony we wrzątku.
Zarodniki pleśni są wszędzie, ale musiało być ich dużo na mące.
Spróbuj zalać przegotowaną wodą płatki owsiane. Bez skórki.
Przykryj spodeczkiem lub małą pokrywką od garnka - pasującą do garnka lub
słoika (ja kiszę w słoiku). Czosnek daję dopiero w kolejnym kiszeniu, gdy
zakwas zaczyna zmieniać smak, pomaga na jakies dwa zakiszenia więcej -
później wszystko od nowa.
Można inaczej - kupic kwas na żurek i gdy dobry użyć jako zaczynu...
|