Data: 2005-04-25 10:43:16
Temat: Re: Zaleznosc miedzy udanym ciastem a dokladnym przepisem ?
Od: "danusia" <d...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "AniaM" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:d4h18p$717$1@news.onet.pl...
>
> "Theli" <p...@w...pl> wrote in message
> news:d4h13h$sg4$1@sunflower.man.poznan.pl...
> > AniaM napisał(a):
> >> Powiedzcie, czy istnieje taka zaleznosc ? Od poczatku mam problemy z
> >> kuchenka Amica, tzn. z piekarnikiem. Ciasta w piekarniku rosna ladnie,
> >> ale pod koniec pieczenia opadaja.
> >
> > A nie otwierasz przypadkiem drzwiczek, zeby sprawdzic, czy ciasto
wyroslo?
> >
> > th
> Nie
> Anna
>
Też mam piekarnik Amica i jestem z niego zadowolona , używam go już 8 lat
więc jest już przetestowany i nie ma znaczenia czy otwieram drzwiczki w
czasie pieczenia czy nie , zawsze wychodzą mi wszystkie ciasta i chlebki.
Włączam grzałkę dolną i górną jednocześnie, temp. ustawiam zawsze taką samą
tzn. ciasto biszkoptowe i drożdżowe 180 C , sernik 200 do 225 C , ciasta
kruche 180 do 200 C, wszystkie ciasta piekę na najniższej półce.
A to , że ciasta pierwsze rosną , a później opadają może być winą przepisów
, chociaż nie zawsze , czasami niektóre ciasta wyrosną np sernik , a później
trochę opadnie ale tak już jest z sernikami.
Z pozdrowieniami, Danusia.
|