Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!uw.edu.pl!not-for-ma
il
From: Paul Urstein <p...@p...ch>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zapiekane ziemniaki
Date: Mon, 19 Jun 2000 21:41:37 +0000
Organization: A poorly-installed InterNetNews reader
Lines: 30
Message-ID: <3...@p...ch>
References: <8ilomj$fd3$1@rymunda.torun.pdi.net>
NNTP-Posting-Host: ras26.planet.ch
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: h1.uw.edu.pl 961450619 28920 195.141.26.146 (19 Jun 2000 21:36:59 GMT)
X-Complaints-To: u...@h...uw.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 19 Jun 2000 21:36:59 GMT
X-Accept-Language: fr
X-Mailer: Mozilla 4.7 [fr] (Win98; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:29930
Ukryj nagłówki
Ella a écrit :
> Witajcie!
> Moze juz i bylo. ale ....:>
> Jadlam wlasnie w Genewie ziemniaki ( patchbrown patatos), ktore smakowaly
> jak puree ziemniaczane, ale tak niezupelnie rozgniecione ( jakby pokrojone w
> cieniutkie slupki) ze smietana i maslem, a potem mocno zapieczone, nie
> jestem pewna- z serem czy same? Pewnie mozna i tak i tak.
> Mowie wam- bardzo smaczne!
> Kelnerka twierdzila, ze jest to narodowa potrawa szwajcarska (? chyba dla
> czesci niemieckojezycznej:)). Serwowane toto bylo z kielbasa rosti, czyli
> obsmazana.
> Moze ktos z "naszych w Szwajcarii" zna bardziej dokladny przepis?
> Z gory wielkie dzieki!
> I z gory polecam!
> Ella
hmmm....
Cos tu nie tak.
Moim zdaniem jadlas wlasnie rösti (czyli narodowe szwajcarski sposob
przygotowywania kartofli) ze smarzona biala kielbasa. Dodam ze jest 23'30,
jestem glodny jak pies i na sama mysl o talerzu goracych rösti z kawalem
kielbasy i kuflem piwa wpadam w gleboka depresje...
Mnostwo bylo pisania na temat rösti wiec wszystko znajdziesz w archiwum!
--
Amicalement Paul Urstein
|