Data: 2003-12-01 18:03:27
Temat: Re: Zelmer FENOMEN - ciasto drożdżowe
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marzenna Kielan wrote:
>
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
> news:3FCB7BB8.99F4A09@olypen.com...
>
> >Ciasto kruche wychodzi lepsze z miksera, szczegolnie, jesli sie schlodzi
> noz,
> > tylko trzeba pamietac, zeby nie wlaczyc na dluzej niz 3-4 sekundy.
>
> A jak mozna schlodzic taki noz Magdo? Czy wystarcz polac go zimna woda?
Ja wkladam noz, metalowa miske, make i pokrojone w kawalki maslo do
zamrazalnika na 5 minut. Potem umieszczam noz, make i maslo w malakserze
i przygotowuje ugotowane na twardo zoltka, ktore tez tam wrzucam. Wiruje
3-4 sekundy i te cala kruszonke przekladam do schlodzonej metalowej
miski, gdzie szybko palcami zagniatam ciasto w kule. To chlodze jeszcze
raz, jakiec 10 minut, potem rozwalkowuje miedzy dwoma platami pergaminu,
lub po prostu krusze ciasto na dno blachy i wyklejam nierowno. Na
wierzch ciasta, jak np. na szarlotke, scieram zmrozone ciasto na grubej tarce.
MB
|