Data: 2003-03-28 05:50:31
Temat: Re: Ziemniaczki do obiadu
Od: Marcin E. Hamerla <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
renpas napisal(a):
>Jak można podać inaczej ziemniaczki do obiadu z Rodzicami, żeby ich
>zachwycić? :) Inaczej niż normalnie potarte i pure.
Moja corcia bardzo lubi takie ziemniaki:
Ziemniaki z porami (papet vaudois)
Składniki: ziemniaki i pory (tyle samo, w sumie 1kg), sól,
pieprz, ocet winny, łyżka mąki, ewentualnie odrobina
śmietany, mleka, oliwy bądź masła.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, układamy na dnie
szerokiego garnka, zalewamy wodą. Pory myjemy, obieramy,
kroimy w plasterki i kładziemy na ziemniakach. Uwaga!: tylko
ziemniaki mają być zanurzone w wodzie, pory nie. Doprawiamy
solą i pieprzem, a następnie gotujemy na małym ogniu przez
około 35minut. Gdy będą miękkie rozbijamy tłuczkiem.Doprawiamy
rozpuszczoną w occie winnym mąką i ewentualnie jedną lub
dwiema łyżkami tłuszczu, śmietany bądź mleka. Na końcu
wymieszać.
Ja dodaje zwykle tylko smietane, bez maki i octu.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
|