Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.neostrada.pl
!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.
POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Zimowy gulasz dyniowo-cukiniowy
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <k6h2m3$n6u$1@usenet.news.interia.pl>
<t...@4...net>
<k6hafj$2ld$1@usenet.news.interia.pl>
<d...@4...net>
<k6io3l$65c$2@usenet.news.interia.pl>
<1t14yl2xhejp1.1oyc69svxf7pl$.dlg@40tude.net>
<k6mc6n$sgo$1@usenet.news.interia.pl>
<k6mc7q$sgo$2@usenet.news.interia.pl>
Date: Mon, 29 Oct 2012 18:47:59 +0100
Message-ID: <d14njix4vhxm$.1hynj7j7oi6bu$.dlg@40tude.net>
Lines: 47
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.247.197
X-Trace: 1351532886 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 1294 79.185.247.197:50293
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:349309
Ukryj nagłówki
Dnia Mon, 29 Oct 2012 17:52:10 +0100, Aicha napisał(a):
> W dniu 2012-10-29 17:51, Aicha pisze:
>
>>>>>> produkt zawiera dwutlenek siarki, pochodzący z czosnku i cebuli.,
>>>>>
>>>>> Pochodzący z czosnku i cebuli? - chłyt marketingowy...
>>>>
>>>> Raczej ostrzeżenie dla alergików. Ale Ty oczywiście wiesz lepiej, że nie
>>>> ma suszonego czosnku i cebuli tam, gdzie podają je w składzie.
>>>
>>> Chodziło mi o DWUTLENEK SIARKI - powszechnie stosowany środek do
>>> konserwacji suchych produktów paczkowanych (susze warzywne, owocowe,
>>> ziołowe) - wcale nie pochodzący z cebuli ani czosnku, lecz otrzymywany
>>> sztucznie o stosowany w nadmiarze.
>>> Po otwarciu opakowania ulatnia się, jednak nasycone nim produkty dłuższy
>>> czas mogą być szkodliwe.
>>> http://info.wyborcza.pl/temat/wyborcza/dwutlenek+sia
rki
>>> Ale Ty oczywiście wiesz lepiej - jednak nie w tym przypadku.
>>
>> Tiaaaa....
>> "Jest wykorzystywany również w żywności jako konserwant, chroniący przed
>> wilgocią i pleśnią (np. w przypadku owoców suszonych).
>> Dwutlenek siarki jest produktem ubocznym spalania kopalnych, tym
>> przyczynia się do zanieczyszczenia atmosfery (smog).
>> Konserwowane dwutlenkiem siarki są często owoce. Ten utleniający związek
>> zapobiega ciemnieniu owoców, ale u osób wrażliwych może wywoływać
>> nudności, bóle głowy i biegunkę. Z tego powodu prawo określa limit E
>> 220, jakiego producenci nie mogą przekroczyć. Jeśli E 220 został dodany
>> do suszonych owoców, informacja taka powinna znaleźć się w składzie na
>> opakowaniu.
>> Dwutlenek siarki może też wywoływać astmę, skurcze i zapalenie oskrzeli.
>> Obniża ciśnienie, a także niszczy w pokarmach witaminy A i B1. Jest
>> mutagenny dla zwierząt."
>>
>> To Ty sama napisałaś o zawartości SO2 _w składzie_ czosnku i cebuli.
>> Mnie chodziło o zawartość SO2 _po_ suszeniu i konserwowaniu tychże. Jak
>> zwykle sama się podłożyłaś.
>
> A, i jeszcze linek.
> http://www.era-zdrowia.pl/strefa-toksyczna/dodatki-d
o-zywnosci/dwutlenek-siarki.html
No ale komu TY to... Przecież cały czas o tym piszę.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
|