Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-m
ail
From: Waldemar <w...@i...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zsiadłe mleko - pytanie do osób mieszkających w USA
Date: Mon, 14 Aug 2006 08:25:28 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 24
Message-ID: <4...@u...de>
References: <ebnkln$1tu$1@inews.gazeta.pl> <DXQDg.4199$Z1.2245@trnddc03>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
qaRlhZEN1m57U+AKD9SbzwHLUNqUpwWJ1PIs/Na+P1LnBSp7n4bjSElRFg
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.5 (Windows/20060719)
In-Reply-To: <DXQDg.4199$Z1.2245@trnddc03>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:275418
Ukryj nagłówki
eM eL schrieb:
> To troche zalezy gdzie owa znajoma mieszka, gdyz w bardzo wielu miejscach
> mozna kupic niepasteryzowane pelne mleko (raw whole milk) od farmera (my tak
> robimy, choc sprzedaz niepasteryzowanego mleka jet nielegalna w stanie w
> ktorym mieszkamy) albo w supermarkrcie albo w sklepach z troche lepszej
> jakosci zywnoscia, jak np. Whole Foods czy podobnych. W tym przypadku nie
> ma problemu. Jesli nie ma dostepu do niepasteryzowango mleka to lepiej
> kupic pelnotlusty naturanly jogurt albo - jeszcze leipiej - kefir. Ale z
to wyjdzie z tego kefir lub jogurt. Też smaczne, ale nie całkiem to
samo. Kwaśna śmietana: może się udać, ale tu zależy od śmietany. Uhata
się nie nadaje. Z jogurtów można poszukać (nie wiem, czy w stanach da
się kupić) takie z kulturami bardziej "aromatycznymi",np. bułgarskimi
czy tureckimi.
> tym ostatnim tez sa klopoty choc siec Safeway sprzedaje znakomity kefir
> ktory smakuje jak polskie zsiadle mleko. Z pasteryzowanego mleka po prostu
> sie nie uda mimo dadawania aktywnych kultur bakteryjnych.
to akurat nieprawda. Uda się nawet lepiej. Bakterie zakwaszające mają
mniej problemów, nie muszą użerać się z drożdżami i bakteriami gnilnymi.
Waldek
|