Data: 2006-08-14 06:25:28
Temat: Re: Zsiadłe mleko - pytanie do osób mieszkających w USA
Od: Waldemar <w...@i...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
eM eL schrieb:
> To troche zalezy gdzie owa znajoma mieszka, gdyz w bardzo wielu miejscach
> mozna kupic niepasteryzowane pelne mleko (raw whole milk) od farmera (my tak
> robimy, choc sprzedaz niepasteryzowanego mleka jet nielegalna w stanie w
> ktorym mieszkamy) albo w supermarkrcie albo w sklepach z troche lepszej
> jakosci zywnoscia, jak np. Whole Foods czy podobnych. W tym przypadku nie
> ma problemu. Jesli nie ma dostepu do niepasteryzowango mleka to lepiej
> kupic pelnotlusty naturanly jogurt albo - jeszcze leipiej - kefir. Ale z
to wyjdzie z tego kefir lub jogurt. Też smaczne, ale nie całkiem to
samo. Kwaśna śmietana: może się udać, ale tu zależy od śmietany. Uhata
się nie nadaje. Z jogurtów można poszukać (nie wiem, czy w stanach da
się kupić) takie z kulturami bardziej "aromatycznymi",np. bułgarskimi
czy tureckimi.
> tym ostatnim tez sa klopoty choc siec Safeway sprzedaje znakomity kefir
> ktory smakuje jak polskie zsiadle mleko. Z pasteryzowanego mleka po prostu
> sie nie uda mimo dadawania aktywnych kultur bakteryjnych.
to akurat nieprawda. Uda się nawet lepiej. Bakterie zakwaszające mają
mniej problemów, nie muszą użerać się z drożdżami i bakteriami gnilnymi.
Waldek
|