« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-08-13 16:40:31
Temat: Zsiadłe mleko - pytanie do osób mieszkających w USACzy z produktów dostępnych w USA (mleko, kwaśna śmietana) można zmajstrować
polskie mleko zsiadłe? Znajoma Amerykanka zamieszkała z dala od skupisk
Polonii zjadła to w Polsce, zachwyciła się i teraz się mnie dopytuje, jak to
zrobić.
--
Nika
Pisz tutaj
http://www.cerbermail.com/?MASYSQ8hEw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-08-13 17:26:18
Temat: Re: Zsiadłe mleko - pytanie do osób mieszkających w USANika <n...@a...pl> napisał(a):
> Czy z produktów dostępnych w USA (mleko, kwaśna śmietana) można
zmajstrować
> polskie mleko zsiadłe? Znajoma Amerykanka zamieszkała z dala od skupisk
> Polonii zjadła to w Polsce, zachwyciła się i teraz się mnie dopytuje, jak
to
> zrobić.
> Nie mieszkam w USA,ale zsiadle mleko robie:1/2litr.mleka+1 lyzka kwasnej
smietany dobrze wymieszac i zostawic w temp. pokojowej na ok.24
godziny.Nastepna porcje robimy dodajac lyzke kwasnego mleka .
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-08-13 17:54:59
Temat: Re: Zsiadłe mleko - pytanie do osób mieszkających w USAUżytkownik <i...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:ebnnbq$ais$1@inews.gazeta.pl...
> Nika <n...@a...pl> napisał(a):
>> Czy z produktów dostępnych w USA (mleko, kwaśna śmietana) można
> zmajstrować
>> polskie mleko zsiadłe? Znajoma Amerykanka zamieszkała z dala od skupisk
>> Polonii zjadła to w Polsce, zachwyciła się i teraz się mnie dopytuje,
>> jak
> to
>> zrobić.
>> Nie mieszkam w USA,ale zsiadle mleko robie:1/2litr.mleka+1 lyzka kwasnej
> smietany dobrze wymieszac i zostawic w temp. pokojowej na ok.24
> godziny.Nastepna porcje robimy dodajac lyzke kwasnego mleka .
To wiem, tylko czy bakterie w hamerykańskiej kwaśnej śmietanie są na tyle
żywotne, aby zakwasić hamerykańskie wysterylizowane mleko?
--
Nika
Pisz tutaj
http://www.cerbermail.com/?MASYSQ8hEw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-08-13 21:46:16
Temat: Re: Zsiadłe mleko - pytanie do osób mieszkających w USAA w makdonaldzie nie sprzedają?
*p*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-08-14 02:09:39
Temat: Re: Zsiadłe mleko - pytanie do osób mieszkających w USA"Nika" <n...@a...pl> wroe in message
news:ebnkln$1tu$1@inews.gazeta.pl...
> Czy z produktów dostępnych w USA (mleko, kwaśna śmietana) można
> zmajstrować polskie mleko zsiadłe? Znajoma Amerykanka zamieszkała z dala
> od skupisk Polonii zjadła to w Polsce, zachwyciła się i teraz się mnie
> dopytuje, jak to zrobić.
To troche zalezy gdzie owa znajoma mieszka, gdyz w bardzo wielu miejscach
mozna kupic niepasteryzowane pelne mleko (raw whole milk) od farmera (my tak
robimy, choc sprzedaz niepasteryzowanego mleka jet nielegalna w stanie w
ktorym mieszkamy) albo w supermarkrcie albo w sklepach z troche lepszej
jakosci zywnoscia, jak np. Whole Foods czy podobnych. W tym przypadku nie
ma problemu. Jesli nie ma dostepu do niepasteryzowango mleka to lepiej
kupic pelnotlusty naturanly jogurt albo - jeszcze leipiej - kefir. Ale z
tym ostatnim tez sa klopoty choc siec Safeway sprzedaje znakomity kefir
ktory smakuje jak polskie zsiadle mleko. Z pasteryzowanego mleka po prostu
sie nie uda mimo dadawania aktywnych kultur bakteryjnych.
--
><eM eL><There's no place like 127.0.0.1><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-08-14 04:15:54
Temat: Re: Zsiadłe mlekoeM eL napisał(a):
Z pasteryzowanego mleka po prostu
> sie nie uda mimo dadawania aktywnych kultur bakteryjnych.
>
Jak z UHTego się udaje bez problemu to i z hamerykańskiego sie uda. No,
chyba że oni tam do mleka jakiejś chemii dodają w celu konserwacji
--
Sławomir J Marusiński
Gdańsk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-08-14 06:25:28
Temat: Re: Zsiadłe mleko - pytanie do osób mieszkających w USAeM eL schrieb:
> To troche zalezy gdzie owa znajoma mieszka, gdyz w bardzo wielu miejscach
> mozna kupic niepasteryzowane pelne mleko (raw whole milk) od farmera (my tak
> robimy, choc sprzedaz niepasteryzowanego mleka jet nielegalna w stanie w
> ktorym mieszkamy) albo w supermarkrcie albo w sklepach z troche lepszej
> jakosci zywnoscia, jak np. Whole Foods czy podobnych. W tym przypadku nie
> ma problemu. Jesli nie ma dostepu do niepasteryzowango mleka to lepiej
> kupic pelnotlusty naturanly jogurt albo - jeszcze leipiej - kefir. Ale z
to wyjdzie z tego kefir lub jogurt. Też smaczne, ale nie całkiem to
samo. Kwaśna śmietana: może się udać, ale tu zależy od śmietany. Uhata
się nie nadaje. Z jogurtów można poszukać (nie wiem, czy w stanach da
się kupić) takie z kulturami bardziej "aromatycznymi",np. bułgarskimi
czy tureckimi.
> tym ostatnim tez sa klopoty choc siec Safeway sprzedaje znakomity kefir
> ktory smakuje jak polskie zsiadle mleko. Z pasteryzowanego mleka po prostu
> sie nie uda mimo dadawania aktywnych kultur bakteryjnych.
to akurat nieprawda. Uda się nawet lepiej. Bakterie zakwaszające mają
mniej problemów, nie muszą użerać się z drożdżami i bakteriami gnilnymi.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-08-14 15:02:26
Temat: Re: Zsiadłe mleko - pytanie do osób mieszkających w USA"Waldemar" <w...@i...de> wrote in message
news:4kajb1Fb7og3U1@uni-berlin.de...
> to wyjdzie z tego kefir lub jogurt. Też smaczne, ale nie całkiem to samo.
Akurat ten kefir - Safeway sprzedaje go pod firma "Lifeway") smakuje jak
polskie kwasnie mleko. Nawt "Polacy z Polski" nie odrozniaja.
> to akurat nieprawda. Uda się nawet lepiej. Bakterie zakwaszające mają
> mniej problemów, nie muszą użerać się z drożdżami i bakteriami gnilnymi.
Byc moze istnieja kultury bakteryjne ktore to zrobia, ale jeszcze sie z nimi
w USA nie spotkalem. Masz jakies namiary na kultury bakteryjne, ktore
zrobia mleko kwasne z pasteryzowanego, dostepne w USA? Po dodaniu
dostepnych tutaj w handlu "starterow" powstaje cus co przypomina zepsute
zsiadle mleko z dodatkiem jogurtu.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-08-14 15:20:20
Temat: Re: Zsiadłe mleko - pytanie do osób mieszkających w USAeM eL wrote:
>> to akurat nieprawda. Uda się nawet lepiej. Bakterie zakwaszające mają
>> mniej problemów, nie muszą użerać się z drożdżami i bakteriami gnilnymi.
>
> Byc moze istnieja kultury bakteryjne ktore to zrobia, ale jeszcze sie z nimi
> w USA nie spotkalem. Masz jakies namiary na kultury bakteryjne, ktore
> zrobia mleko kwasne z pasteryzowanego, dostepne w USA? Po dodaniu
> dostepnych tutaj w handlu "starterow" powstaje cus co przypomina zepsute
> zsiadle mleko z dodatkiem jogurtu.
to mnie właśnie dziwi, bo przemysłowo jogurt zawsze robi się z mleka
pasteryzowanego. Po prostu nie powinno być innych bakterii oprócz tych,
które dajesz na zaszczepkę. Ja często robiłem jogurt z mleka
"sklepowego", co prawda niemieckiego, ale to jeden pryszcz. A w
Niemczech w sklepach masz wyłącznie mleko pasteryzowane. Z UHT też
zresztą wychodzi jogurt bezproblemowo. I nie używałem nigdy starterów
(ok, nie nigdy, raz robiłem na jakimś grzybku jogurtowym, ale to przed
laaty), tylko zawsze normalnego jogurtu. Ostatnio takowego
przywiezionego w bagażu ręcznym z Bułgarii (jeszcze było wolno ;-))
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-08-14 15:31:06
Temat: Re: Zsiadłe mleko - pytanie do osób mieszkających w USA"Waldemar" <w...@i...de> wrote in message
news:4kbiluFb7orpU1@uni-berlin.de...
> to mnie właśnie dziwi, bo przemysłowo jogurt zawsze robi się z mleka
> pasteryzowanego. Po prostu nie powinno być innych bakterii oprócz tych,
> które dajesz na zaszczepkę. Ja często robiłem jogurt z mleka "sklepowego",
> co prawda niemieckiego, ale to jeden pryszcz. A w Niemczech w sklepach
> masz wyłącznie mleko pasteryzowane. Z UHT też zresztą wychodzi jogurt
> bezproblemowo. I nie używałem nigdy starterów (ok, nie nigdy, raz robiłem
> na jakimś grzybku jogurtowym, ale to przed laaty), tylko zawsze normalnego
> jogurtu. Ostatnio takowego przywiezionego w bagażu ręcznym z Bułgarii
> (jeszcze było wolno ;-))
Ale my nie mowimy o zrobieniu jogurty z mleka pasteryzowanego, bo to mozna
zrobic a w domu (i nawet mozna sobie samemu zrobic "starter") tylko o
zrobieniu "polskiego" mleka zsiadlego z mleka pasteryzowanego dostepnego w
USA (bo tak sie OP pytal...) Mnie sie to jeszcze nie udalo mimo
wielokrotnych prob.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |