From: "Magdalena W." <z...@a...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <8r9hf3$sgl$1@news.tpi.pl>
Subject: Re: Zupa cebulowa
Date: Mon, 2 Oct 2000 12:20:01 +0200
Lines: 26
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.1
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
NNTP-Posting-Host: acn.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: acn.pl
Message-ID: <39d86067$1@news.vogel.pl>
X-Trace: 2 Oct 2000 12:16:07 +0200, acn.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!agh.edu.
pl!news.onet.pl!news.vogel.pl!acn.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:34764
Ukryj nagłówki
Ja mialam kiedys przepis na tzw. staropolska zupe cebulowa. Zniknal mi gdzies, wiec
podaje z pamieci - proporcje "na czuja".
3 - 4 kromki razowca (najlepiej na modzie) kroimy drobno i podsmazamy na masle.
Zalewamy woda z kostka rosolowa (albo dwiema) albo rosolem - jak nam np. zostal.
Cebule kroimy jak chcemy, byle w miare drobno i wrzucamy do garnka z chlebem i
rosolkiem. Tej cebuli ma byc DUZO!
To sie gotuje przez czas jakis, az wszystko robi sie mieciutkie.
Przepuszczamy przez mikser i mamy krem. Teraz myslimy: sol na pewno, pieprz na pewno.
Galka muszkatolowa? (ja troche wsypuje) jarzynka albo vegeta - troche tak.
Mozna jeszcze - po wlaniu do zaroodpornych miseczek - posypac utartym serem i zapiec
przez moment. Ale bez sera tez jest OK.
Mozna posypac zielona pietruszka jak kto lubi.
To jest zupa ciemna, o wyraznym smaku - bardzo jesienno-zimowa w charakterze, i
pyszna.
Smacznego.
--
Magdalena W.
=====================
"I just wanna live while I'm alive "
(Bon Jovi)
|