Data: 2000-10-02 10:20:01
Temat: Re: Zupa cebulowa
Od: "Magdalena W." <z...@a...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ja mialam kiedys przepis na tzw. staropolska zupe cebulowa. Zniknal mi gdzies, wiec
podaje z pamieci - proporcje "na czuja".
3 - 4 kromki razowca (najlepiej na modzie) kroimy drobno i podsmazamy na masle.
Zalewamy woda z kostka rosolowa (albo dwiema) albo rosolem - jak nam np. zostal.
Cebule kroimy jak chcemy, byle w miare drobno i wrzucamy do garnka z chlebem i
rosolkiem. Tej cebuli ma byc DUZO!
To sie gotuje przez czas jakis, az wszystko robi sie mieciutkie.
Przepuszczamy przez mikser i mamy krem. Teraz myslimy: sol na pewno, pieprz na pewno.
Galka muszkatolowa? (ja troche wsypuje) jarzynka albo vegeta - troche tak.
Mozna jeszcze - po wlaniu do zaroodpornych miseczek - posypac utartym serem i zapiec
przez moment. Ale bez sera tez jest OK.
Mozna posypac zielona pietruszka jak kto lubi.
To jest zupa ciemna, o wyraznym smaku - bardzo jesienno-zimowa w charakterze, i
pyszna.
Smacznego.
--
Magdalena W.
=====================
"I just wanna live while I'm alive "
(Bon Jovi)
|