Data: 2002-05-14 07:22:33
Temat: Re: Zupka cytrynowa
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Marychna <c...@i...pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3CE0B950.10511.21900@localhost...
> Moze ktos zna przepis na ww. I moze na jakis smaczny sosik tyz
> cytrynowy.
>
> Dzieki z gory Marychna
>
Zupa cytrynowa to smak mojego rodzinnego domu!
Najlepsza jest na wywarze z kurczaka albo z kosci z cielecego schabu (plus
wloszczyzna). Wywar musi byc delikatny w smaku, wiec klasyczny rosol jako
baza odpada. Do gotowego wywaru wduszamy sok z cytryny i dodajemy po trochu
obtarta skorke cytrynowa, probujac aby zupa nie byla za gorzka. Na 2 litry
wywaru potrzebna jest skorka z calej malej cytryny. Przyprawiamy sola,
pieprzem (troszeczke) i cukrem. Smak musi byc slono-slodko-kwasny. Na koniec
slodka smietanka. W wersji egzotycznej zamiast smietanki jest mleko kokosowe
i szczypta imbiru, ale ja nie bardzo tak lubie. Podajemy z ryzem na sypko.
Ja dodaje jeszcze kawaleczki miesa na ktorym gotowal sie wywar.
Agata Solon, naturalna
|