Data: 2002-05-14 11:31:36
Temat: Re: Zupka cytrynowa - kurczak (P)
Od: i...@r...com.pl (Agnieszka Nowak)
Pokaż wszystkie nagłówki
From: "Jola L-L" <j...@p...interia.pl>
> Maklwicz w niedziele tlumaczyl przy okazji szparagow, aby roztopic maslo
na
> patelni, zdjac lyzka szumowine (czyli sklarowac maslo) to co zostanie - to
> wlasnie czyste maslo - i moze miec wyzsza temperature smazenia ( nie
bedzie
> sie tak szybko przypalac)
Cza by dluuugo szumowac.... Ale jest szybszy spob, malo ekonomiczny, ale
skuteczny - bierzemy duzy kawal masla, kladziemy go z boczku rowniez duzej
patelni i stawiamy na malenki gaz. Obserwujemy uwaznie. Jak nam sie maselko
wolno topi, bez wrzenia, to klarowny tluszcz splywa dosc szybko w bok, a
osad
bialka zostaje w okolicach kostki masla. Ostroznie zbieramy tluszcz lyzka w
miare wytapiania. Trzeba uwazac, zeby maslo nawet nie myslalo o zagotowaniu,
bo sie osad wymiesza z tluszczem.
Macabra
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|