Data: 2015-02-18 13:41:36
Temat: Re: Zupki z torebki.
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 17 Feb 2015 13:55:53 -0800 (PST), k...@g...com
napisał(a):
> W dniu wtorek, 17 lutego 2015 22:17:48 UTC+1 użytkownik XL napisał:
>> Dnia Tue, 17 Feb 2015 13:10:19 -0800 (PST), k...@g...com
>> napisał(a):
>>
>>> W dniu wtorek, 17 lutego 2015 22:07:04 UTC+1 użytkownik XL napisał:
>>>> Dnia Tue, 17 Feb 2015 12:49:28 -0800 (PST), k...@g...com
>>>> napisał(a):
>>>>
>>>>> W dniu wtorek, 17 lutego 2015 21:41:33 UTC+1 użytkownik XL napisał:
>>>>>> Dnia Tue, 17 Feb 2015 21:02:58 +0100, Przesmiewca napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> k...@g...com napisał(a):
>>>>>>>
>>>>>>>>Wyglądała na zwykłą. Jakiś profesor od jedzenia omówił skład zupy z torebki.
I nic tam nie znalazł takiego co może zaszkodzić
>>>>>>>
>>>>>>> Zamiast pierdolic farmazony po grupach, idz do sklepu, wez do reki pare zupek
i poczytaj sklady. To
>>>>>>> nawet producenci nie ukrywaja, co dodaja, no ale to przeciez mowi "jakis"
profesor, co tam wiedzą
>>>>>>> producenci. Ale pewnie jak jedna zupka nie miala chemi, to innych producentow
przeciez tez nie moze
>>>>>>> miec.
>>>>>>>
>>>>>>> A tak powazniej pare lat temu na sieci byl filmik pokazujacy czas trawienia
makaronu z zupy
>>>>>>> tradycyjnej i tej z torebki - oba pokarmy powedrowaly do zoladka z
miniaturowymi kamerami.
>>>>>>> Na yt pewnie gdzies lezy ten material, to sobie mozna zobaczyc wartosc tego
produktu.
>>>>>>>
>>>>>>>> Czytam a to E to antyzbrylacz taki sam jak w zwykłej mące.
>>>>>>>
>>>>>>> Do maki sa jeszcze dodawane srodki przeciwplesniowe, nie tylko antyzbrylacze.
>>>>>>> A dodatkow do skladnikow uzytych do zrobienia produktu producent
>>>>>>> w mysl prawa junii nie musi wymieniac.
>>>>>>
>>>>>> 100/100
>>>>>
>>>>> To twoje i przygłupcy IQ
>>>>
>>>> Idź ty już do tych swoich torebkowych zupek, boś już tak durny, że
>>>> potwierdzasz sobą spożycie glutasoli, a jest szansa, że wkrótce glutaminian
>>>> spowoduje, iż nie naciśniesz nawet celnie klawisza.
>>>> Juz wiadomo, od czego ten polski naród tak na potęgę głupieje:
>>>>
>>>> "Glutamina (kwas glutaminowy) jest naturalnie występującym aminokwasem
>>>> znajdującym się w wielu produktach spożywczych w różnych stężeniach. Jego
>>>> naturalne stężenie zwykle nie przekracza 0,1 g/100 g produktu. W 1908 r.
>>>> japoński uczony prof. Kikunae Ikeda wyizolował z listownicy ? wodorostu ?
>>>> kwas glutaminowy, który sam w sobie nie ma wyrazistego smaku, ale doskonale
>>>> podkreśla intensywność innych.
>>>> E 621 = glutaminian sodu
>>>>
>>>> Glutaminian sodu dziś syntetyzowany jest chemicznie ? szybko rozpowszechnił
>>>> się jako przyprawa znana ?istotą smaku?. Obecnie stosuje się go w coraz
>>>> większej ilości w celu wydobycia i wzmocnienia smaku produktów spożywczych.
>>>> Dodaje się go w ilościach 0,2-0,8 g/100 g produktu.
>>>>
>>>> W ciągu roku produkuje się 400 tysięcy ton glutaminianu sodu, a znajdziemy
>>>> go w: kostkach rosołowych, vegecie i innych suszonych jarzynkach,
>>>> mieszankach ziołowych, przyprawach do mięsa, soli ziołowej, czosnkowej,
>>>> zupach w proszku, sosach w proszku i gotowych w słoikach, keczupie oraz w
>>>> produktach, które po rozrobieniu mają intensywny smak i zapach.
>>>>
>>>> Glutaminian sodu nie jest obojętny dla układu nerwowego.
>>>>
>>>> Kwas glutaminowy, który przekształca się w glutaminian, jest jednym z
>>>> najważniejszych neuroprzekaźników w mózgu. Umożliwia przekazywanie impulsów
>>>> w centralnym systemie nerwowym. Jednak jego stężenie jest bardzo małe
>>>> (poniżej 8-12 ?M). Natomiast glutaminian sodu może powodować wzrost
>>>> stężenia neuroprzekaźnika ? wówczas neurony zostają nadmiernie pobudzone. W
>>>> zależności od tego, jak wrażliwy jest organizm, taki stan komórki nerwowej
>>>> może doprowadzić do jej śmierci."
>>>>
>>>> http://dziecisawazne.pl/glutaminian-sodu/
>>>
>>> Nie musisz udowadniać po raz kolejny że jesteś idiotka.
>>
>> Mam pięć torebek zupki w proszku na zbyciu - wysyłam ci pocztą, i tak już
>> bardziej ci nie zaszkodzą :->
>
> Lotna jesteś jak płyta chodnikowa.
Przecież piszę, że pocztą, durniu - może ona i lotna 3-]]]
|