From: "rena" <r...@a...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <959g7a$sfk$2@news.tpi.pl>
Subject: Re: Zurek - jak ???!!
Date: Wed, 31 Jan 2001 18:35:38 +0100
Lines: 74
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
NNTP-Posting-Host: gdacz.acn.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: gdacz.acn.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: 31 Jan 2001 18:34:03 +0100, gdacz.acn.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.k.pl!news.vogel.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:42582
Ukryj nagłówki
> Jak zrobić samemu dorbry zakwas na zurek oraz poprosze o caly proces go
> przyrzadzania !!
przepis I (poczodzi z archiwum grupy, autor nn)
================================
Składniki:
Zakwas z mąki żytniej:
* 166 g mąki żytniej,
* 1/2 l wody,
* czosnek,
* cebula
Przepis:
* Mąkę żytnią wsypać do wyparzonego kamiennego garnka rozmieszać z częścią
przegotowanej wody.
* Do zawiesiny dodać resztę wody i pokrojoną cebulę.
* Garnek przykryć białą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 4-5
dni.
przepis II (Źródło: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia
Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego,
Warszawa 1992 )
====================================================
========================
===============
Składniki:
1 szklanka żytniej mąki lub płatków owsianych
skórka z żytniego lub razowego chleba
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 l. wody
Przepis:
Mąkę wymieszać z wodą, dodać obrany czosnek i cebulę, obwiązać gazą,
postawić w ciepłym miejscu, ukisić, zlać do butelek, postawić w chłodnym
miejscu. Używać do sporządzania barszczu, żuru, zakwaszenia kapusty itp.
przepis III (Źródło: "Kuchnia a uroda" - Wanda Kosiorek, Agencja
Wydawniczo-Usługowa "Emilia")
====================================================
========================
========
"zawiera mnóstwo mikroelementów, m.in. mangan, wapń, żelazo, fosfor,
magnez, witaminy B1, B11, PP. reguluje trawienie"
Informacje ogólne:
Proporcje podane dla 2 osób.
Składniki:
10 dag mąki żurkowej (żytniej-razowej)
pół litra wody
czosnek
skórka razowego chleba
Przepis:
mąkę zalewamy ciepła, przegotowaną wodą, dokładnie mieszamy i przelewamy do
kamiennego garnka. dodajemy czosnek i skórkę z chleba - zostawiamy na kilka
dni w ciepłym miejscu
Wskazówki i uwagi:
żur można używać do zup, ale też po przyprawieniu do smaku można go pić bez
dodatków - żur ma kwaśny smak i przyjemny charakterystyczny zapach
www.puszkkka.vege.pl
|