Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zurek - jak ???!! Re: Zurek - jak ???!!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Zurek - jak ???!!

« poprzedni post
From: "rena" <r...@a...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <959g7a$sfk$2@news.tpi.pl>
Subject: Re: Zurek - jak ???!!
Date: Wed, 31 Jan 2001 18:35:38 +0100
Lines: 74
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
NNTP-Posting-Host: gdacz.acn.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: gdacz.acn.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: 31 Jan 2001 18:34:03 +0100, gdacz.acn.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.k.pl!news.vogel.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:42582
Ukryj nagłówki

> Jak zrobić samemu dorbry zakwas na zurek oraz poprosze o caly proces go
> przyrzadzania !!

przepis I (poczodzi z archiwum grupy, autor nn)
================================
Składniki:

Zakwas z mąki żytniej:
* 166 g mąki żytniej,
* 1/2 l wody,
* czosnek,
* cebula
Przepis:
* Mąkę żytnią wsypać do wyparzonego kamiennego garnka rozmieszać z częścią
przegotowanej wody.
* Do zawiesiny dodać resztę wody i pokrojoną cebulę.
* Garnek przykryć białą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 4-5
dni.

przepis II (Źródło: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia
Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego,
Warszawa 1992 )
====================================================
========================
===============
Składniki:

1 szklanka żytniej mąki lub płatków owsianych
skórka z żytniego lub razowego chleba
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 l. wody
Przepis:
Mąkę wymieszać z wodą, dodać obrany czosnek i cebulę, obwiązać gazą,
postawić w ciepłym miejscu, ukisić, zlać do butelek, postawić w chłodnym
miejscu. Używać do sporządzania barszczu, żuru, zakwaszenia kapusty itp.

przepis III (Źródło: "Kuchnia a uroda" - Wanda Kosiorek, Agencja
Wydawniczo-Usługowa "Emilia")
====================================================
========================
========

"zawiera mnóstwo mikroelementów, m.in. mangan, wapń, żelazo, fosfor,
magnez, witaminy B1, B11, PP. reguluje trawienie"

Informacje ogólne:

Proporcje podane dla 2 osób.

Składniki:

10 dag mąki żurkowej (żytniej-razowej)
pół litra wody
czosnek
skórka razowego chleba

Przepis:
mąkę zalewamy ciepła, przegotowaną wodą, dokładnie mieszamy i przelewamy do
kamiennego garnka. dodajemy czosnek i skórkę z chleba - zostawiamy na kilka
dni w ciepłym miejscu

Wskazówki i uwagi:
żur można używać do zup, ale też po przyprawieniu do smaku można go pić bez
dodatków - żur ma kwaśny smak i przyjemny charakterystyczny zapach

www.puszkkka.vege.pl









 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
31.01 piomia_chip
31.01 rena
01.02 ===wojmat===
01.02 Ewa
01.02 ===wojmat===
01.02 sadyl
29.01 maua piegowata
01.02 Dorota Szeliga
01.02 Ewa
02.02 Krysia Thompson
02.02 maua piegowata
02.02 maua piegowata
02.02 maua piegowata
02.02 Krysia Thompson
02.02 piomia_chip
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?