Data: 2001-01-31 17:35:38
Temat: Re: Zurek - jak ???!!
Od: "rena" <r...@a...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Jak zrobić samemu dorbry zakwas na zurek oraz poprosze o caly proces go
> przyrzadzania !!
przepis I (poczodzi z archiwum grupy, autor nn)
================================
Składniki:
Zakwas z mąki żytniej:
* 166 g mąki żytniej,
* 1/2 l wody,
* czosnek,
* cebula
Przepis:
* Mąkę żytnią wsypać do wyparzonego kamiennego garnka rozmieszać z częścią
przegotowanej wody.
* Do zawiesiny dodać resztę wody i pokrojoną cebulę.
* Garnek przykryć białą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 4-5
dni.
przepis II (Źródło: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia
Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego,
Warszawa 1992 )
====================================================
========================
===============
Składniki:
1 szklanka żytniej mąki lub płatków owsianych
skórka z żytniego lub razowego chleba
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 l. wody
Przepis:
Mąkę wymieszać z wodą, dodać obrany czosnek i cebulę, obwiązać gazą,
postawić w ciepłym miejscu, ukisić, zlać do butelek, postawić w chłodnym
miejscu. Używać do sporządzania barszczu, żuru, zakwaszenia kapusty itp.
przepis III (Źródło: "Kuchnia a uroda" - Wanda Kosiorek, Agencja
Wydawniczo-Usługowa "Emilia")
====================================================
========================
========
"zawiera mnóstwo mikroelementów, m.in. mangan, wapń, żelazo, fosfor,
magnez, witaminy B1, B11, PP. reguluje trawienie"
Informacje ogólne:
Proporcje podane dla 2 osób.
Składniki:
10 dag mąki żurkowej (żytniej-razowej)
pół litra wody
czosnek
skórka razowego chleba
Przepis:
mąkę zalewamy ciepła, przegotowaną wodą, dokładnie mieszamy i przelewamy do
kamiennego garnka. dodajemy czosnek i skórkę z chleba - zostawiamy na kilka
dni w ciepłym miejscu
Wskazówki i uwagi:
żur można używać do zup, ale też po przyprawieniu do smaku można go pić bez
dodatków - żur ma kwaśny smak i przyjemny charakterystyczny zapach
www.puszkkka.vege.pl
|