Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "Marianka" <b...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Żurek - mój debiut
Date: 16 Jan 2004 16:09:04 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 51
Message-ID: <1...@n...onet.pl>
References: <bu8d9u$4rn$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1074265744 24012 213.180.130.18 (16 Jan 2004 15:09:04
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 16 Jan 2004 15:09:04 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 195.136.32.135, 192.168.243.39
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:187119
Ukryj nagłówki
>
> Użytkownik "sMOCZYCA" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:bu8bm0$7ud$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > a kto mi poda taki przepis ze nawet jak nigdy w życiu nie robiłam to mi
> > wyjdzie?
> > tak mi jakoś zapachniało a mama akurat nie ma weny na zrobienie i
> > poczęstowanie mnie.
> > a l e mam smaka - jak kobieta w ciąży ;)
> > ===== pozdrawiam Aneczka ======
> >
> >
> Coś co na pewno wyjdzie to właśnie żurek!!! Daje Ci mój przepis jest to tym
> samym debiut na grupie kulinarnej
> Co potrzebujesz?
> 1 pętko białej surowej kiełbaski lub innej najlepiej podwędzanej np.
> zwyczajna jarmarczna
> kilka ziemniaków
> 1 butelka barszczu białego
> wegeta (lub cos podobnego)
> sól pieprz majeranek natka pietruszki
> jajko na twardo
> boczek wędzony cebula
> W garnek wlewasz wode i wrzucasz kiełbaske, doprawiasz wegeta, sola,
> gotujesz, w tym czasie na patelni robisz skwaki z boczku pokrojonego w
> kostke i podsmazasz tez cebulke a własciwie szklisz ja na tych skwarkach.
> Kiedy kiełbasa jest ugotowana wrzucasz pokrojone w kostkę ziemniaki i
> czekasz az beda miekkie. Dolewasz barszcz z butelki im wiecej wlejesz tym
> bedzie kwasniejszy, sypiesz majeranek. Na koniec zostawiasz az sie zagotuje
> z barszczem i zgęstnieje. Na koniec dorzucasz pokrojone w cwiartki jajko i
> skwarki z cebulką. posypujesz natką pietruszki i kroisz w plastry kiełbase i
> podajesz .
> Ten przpis mozesz dowolnie modyfikowac, bez skwarkówi cebuli, mozesz uzyć
> jarzyn takich jak na rosół (ja osobiscie b. nielubie jarzyn w barszczu czy
> zurku).
> Barszcz z butelki mozesz zastapic takim kupowanym w piekarni, na litry tyle
> ze jest gestrzy z reguły i dodaje sie go mniej.
> Pozdrawiam
> Joanna
> Robię podobnie,ale ziemniaków nie daję do środka,tylko na talerzyku polane
przysmażoną cebulką lub okraszone skwarkami z wędzonego boczku. Jajka daję
wtedy,gdy nie daję kiełbasy i to nie do garnka, ale zimne każdemu na talerz,
żurek je ociepli a nie będą "rozwalone".Aha,gdy nie daję kiełbasy, to robię
żurek na wywarze z wędzonki...którą potem wykorzystuję do jedzenia na zimno.
Smacznego!
>
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|