Data: 2003-03-14 10:46:30
Temat: Re: a ja poposze przepis na sos do spaghetti
Od: "Monika \"mitek\"" <m...@w...to.qbanet.com.invalid>
Pokaż wszystkie nagłówki
Bardzo dziękuję!
> bazylia, tymianek są najważniejsze. Możesz dać pietruszkę odrostową,
> także suszoną. Do sosu daj przyprawy suszone, a na wierzch (na surowo)
> zieleninę.
Oprócz tego fakultatywnie co kto lubi, na np. do czerwonego
> sosu
Może to i głupie pytanie, ale czy "czerwony" = pomidorowy?
dodaję chile ancho i chile pastilla, chyba nie do dostania w
> Polsce. Można dać pieprz Cayenne
O dwóch pierwszych nawet nie słyszałam... Ale mam taką przyprawę "Mexican
chilli" (rodzina nawiozła mi ze świata kilogramy przypraw, a ja i tak nie
wiem co do czego :-( ); składzie: chillies, cayenne pepper. Myślisz, że
można to sypnąć do tego sosu? A jeśli nie to do czego?
> Aha, jak mam świeżą bazylię, tymianek i pietruchę, to ściągam z łodyg
> listki i odstawiam na bok (nie siekać, tylko porwać na kawałki, siekanie
> miażdży), a łodygi daję do sosu aby się wygotowały, przed podaniem
> wyławiam i wywalam (psu na żarcie, już na to czeka, bo mięsem zalatują).
Tak zrobię, chociaż nie mam psa ;-)
Monika
|