Data: 2003-03-14 10:56:47
Temat: Re: a ja poposze przepis na sos do spaghetti
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
>>bazylia, tymianek są najważniejsze. Możesz dać pietruszkę odrostową,
>>także suszoną. Do sosu daj przyprawy suszone, a na wierzch (na surowo)
>>zieleninę.
>
> Oprócz tego fakultatywnie co kto lubi, na np. do czerwonego
>>sosu
> Może to i głupie pytanie, ale czy "czerwony" = pomidorowy?
najczęściej, choć z samej papryki też wychodzi.
> dodaję chile ancho i chile pastilla, chyba nie do dostania w
>
>>Polsce. Można dać pieprz Cayenne
>
>
> O dwóch pierwszych nawet nie słyszałam... Ale mam taką przyprawę "Mexican
> chilli" (rodzina nawiozła mi ze świata kilogramy przypraw, a ja i tak nie
> wiem co do czego :-( ); składzie: chillies, cayenne pepper. Myślisz, że
no to daj listę, pomożemy ;-)
> można to sypnąć do tego sosu? A jeśli nie to do czego?
można, tylko ostrożnie. Jak toto nie zwietrzało, to jest (może być)
straszną mieszanką. Spróbuj najpierw polizać. Aha, jak za ostre nie
popijaj, tylko zagryź chlebem.
>>Aha, jak mam świeżą bazylię, tymianek i pietruchę, to ściągam z łodyg
>>listki i odstawiam na bok (nie siekać, tylko porwać na kawałki, siekanie
>>miażdży), a łodygi daję do sosu aby się wygotowały, przed podaniem
>>wyławiam i wywalam (psu na żarcie, już na to czeka, bo mięsem zalatują).
> Tak zrobię, chociaż nie mam psa ;-)
można skompostować, albo i wywalić do śmieci. Jak ci żal, to pokrój na
maluśkie kawałki, niech się rozgotują.
Waldek
|