Data: 2001-08-13 02:55:42
Temat: Re: a ja znowu swoje (moze troche dlugie)
Od: "slav" <s...@s...ca>
Pokaż wszystkie nagłówki
Cos mi to na bardzo chinskie nie wyglada.
W kuchni chinskiej ocet jest ale ryzowy, krochmal tez ale "arrow root
starch", no i pomidorki to tez nie, ale nie przecze, ze Twoj sosik wyglada
interesujaco.
pozdrawiam
Slav
"Maja Wieckowska" <m...@p...fm> wrote in message
news:9l6rhn$9ga$1@zt.koszalin.tpnet.pl...
> Raz udało mi się zrobić wieprzowinkę w sosie słodko - kwaśnym i nawet
> przypominało to danie jedzone u Chińczyków w budzie. Składniki były
dodawane
> raczej na oko ale dla pomocy uściślam proporcje. Jeżeli dalej nie jest to
> to, to spróbuj pokombinować z proporcjami.
>
> Sosik
> 3 łyżki cukru
> 3 łyżki octu
> 3 łyżki świeżego soku z pomarańczy lub soku z puszkowanych ananasów (ten
> wariant polecam)
> 2 łyżki przecieru pomidorowego
> 2 łyżki sosu sojowego
> 3 łyżki wody
> 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
> możesz też wrzucić drobno pokrojone ananasy z tej puchy
> Wymieszać wszystko (oprócz mąki ziemniaczanej) podgrzewając na małym ogniu
> aż do rozpuszczenia cukru, odstawić. Tuż przed wlaniem sosiku do mięska
> tudzież jarzynek, wsypać mąkę ziemniaczaną.
> Smacznego!
>
> Majeczka
>
> Użytkownik "lukas" <l...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:9l3933$1uh$1@news.onet.pl...
> > .. sluchajcie, od jakiegos czasu staram sie zrobic sos slodko-kwasny ...
> > wiem wiem
> > bylo juz ze sto razy na lisice - skrzetnie wykorzystalem wskazowki
> > znalazlem nawet przepisy na jakims serwerze chyba singapurskim ...
robilem
> > juz na bazie keczapow, pomaranczy , octow winnych (roznych), ciemnego
> cukru
> > i innych smiesznych rzeczy..
>
>
|