Data: 2011-02-03 13:25:47
Temat: Re: automat do chleba raz jeszcze
Od: "JBP" <t...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "zlotowinfo" <u...@g...pl> napisał w wiadomości
news:iie9li$6oj$1@inews.gazeta.pl...
>>> niesamowite, jakbym ja taką masę drożdży dodał to by mi to klepnęło w
>>> dół bo
>>> by za mocno wyrosło
>> Jaką "masę"? - 2 do 2,5 dag drożdży na 1 kg mąki to "masa"?
>
> no przecież,
> jakbym ja tyle wrzucił do automatu to by przerosło
> opdało i zrobił się zakalec, więc cię podziwiam,
> jak to robisz i w sumie po co tyle tych droższy używasz,
> niby nie są drogie, no ale ja zrobię 10 chlebów a ty 4
Przecież Ty wrzucasz do automatu ok. 600 g mąki, natomiast Ikselka przerabia
blisko dwa razy tyle. Plus podwojone inne dodatki. Dlatego podziel sobie
Ikselki 2-2,5 dag drożdży na pół i otrzymasz wynik podobny do Twojego.
Niedokładny, ale to jest kuchnia i drobne odchylenia mieszczą się w
granicach tolerancji.
BTW - z mojego doświadczenia - zaręczam Ci, że nawet w automacie z 2 dag
drożdży chleb nie opadnie. Będzie tylko mocniej pachniał drożdżami. Opadanie
zależy też od pozostałych składników - rodzaju mąki (proporcji mieszanek),
ilosci wody, soli i cukru.
JBP
|