« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-29 19:12:54
Temat: baklava, baklawa....Witam wszystkich...
ostatnio przez przypadek znalazlam sie w tureckiej knajpce, nie znam ich
kuchni, wiec zamowilam deser - baklave (baklawe?) - bo to byla jedyna znana
mi nazwa ;)
Byla pyszna!! (chociaz momentami od tej slodkosci malo mnie nie zmulilo ;)
I tak z ciekawosci chcialam sie dowiedziec z czego to wogole jest? moze ktos
wie?
pozdrawiam,
El@
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-30 18:19:34
Temat: Re: baklava, baklawa....> I tak z ciekawosci chcialam sie dowiedziec z czego to wogole jest? moze
ktos
> wie?
http://strony.wp.pl/wp/edward.rejmer/
Pozdrawiam
Piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-31 09:04:59
Temat: Re: baklava, baklawa....
Użytkownik "El@" <n...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b64r82$kc4$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam wszystkich...
> ostatnio przez przypadek znalazlam sie w tureckiej knajpce, nie znam ich
> kuchni, wiec zamowilam deser - baklave (baklawe?) - bo to byla jedyna
znana
> mi nazwa ;)
> Byla pyszna!! (chociaz momentami od tej slodkosci malo mnie nie zmulilo ;)
> I tak z ciekawosci chcialam sie dowiedziec z czego to wogole jest? moze
ktos
> wie?
Baklava to deser nie tylko turecki (Grecy tez to jedza), ale Turcy robia go
IMHO najlepiej:)
A robia go z grysiku (kaszy manny:-) ), orzechow, cynamonu i... kurcze, nie
pamietam z czego jeszcze. Ale moge zdobyc oryginalny przepis jesli chcesz.
Kaska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-31 11:15:06
Temat: Re: baklava, baklawa....
Użytkownik "Skakanka" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b6903l$4fr$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Baklava to deser nie tylko turecki (Grecy tez to jedza), ale Turcy robia
go
> IMHO najlepiej:)
> A robia go z grysiku (kaszy manny:-) ), orzechow, cynamonu i... kurcze,
nie
> pamietam z czego jeszcze. Ale moge zdobyc oryginalny przepis jesli chcesz.
>
Gdybyś go miała przypadkiem pod ręką to będę wdzięczna... ;) Bo ja osobiście
zidentyfikowałam tylko orzechy, nic więcej nie byłam w stanie ;)
pozdrawiam,
El@
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-31 11:30:50
Temat: Re: baklava, baklawa....
Użytkownik "El@" <n...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b6980g$bhu$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Gdybyś go miała przypadkiem pod ręką to będę wdzięczna... ;) Bo ja
osobiście
> zidentyfikowałam tylko orzechy, nic więcej nie byłam w stanie ;)
Ale powiedz mi czy jadlas wersje z ciastem francuskim, czy taka utwardzona
ciapke?
Poszukam, gdzies mialam ten przepis...
I jeszcze dostalam od Turkow przepis na smazony zielony pieprz - ale czy w
Polsce mozna kupic swieze straki pieprzu? Bo strasznie tesknie za ta
potrawa...
Kaska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-31 12:26:46
Temat: Re: baklava, baklawa....
Użytkownik "Skakanka" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b698l9$dmu$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "El@" <n...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:b6980g$bhu$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Ale powiedz mi czy jadlas wersje z ciastem francuskim, czy taka utwardzona
> ciapke?
> Poszukam, gdzies mialam ten przepis...
(..)
Jejku, szczerze mowiac to nie wiem.... Ja dopiero zaczelam sie zastanawiac
nad tym co zjadlam po wyjsciu z lokalu ;) Tyle moge tylko powiedziec ze
wierzch byl bardzo kruchy, to moze to i francuskie bylo...
E@
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-31 16:35:36
Temat: Re: baklava, baklawa....
Użytkownik "Piotr Kocot" <k...@t...pl> napisał w wiadomości
news:b67jmi$7v7$1@nova-tp.kki.krakow.pl...
> http://strony.wp.pl/wp/edward.rejmer/
>
> Pozdrawiam
> Piotr
>
O, dziekuje serdecznie ;)
El@
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-01 09:32:19
Temat: Re: baklava, baklawa [P]
Użytkownik "El@" <n...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b69c6q$s2u$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Jejku, szczerze mowiac to nie wiem.... Ja dopiero zaczelam sie
zastanawiac
> nad tym co zjadlam po wyjsciu z lokalu ;) Tyle moge tylko powiedziec ze
> wierzch byl bardzo kruchy, to moze to i francuskie bylo...
Voila:
Nadzienie:
1 część stopionego dobrego masła
1 część włoskich orzechów
1 część migdałow
Syrop:
2 części wody
2 części cukru trzcinowego lub miodu
do smaku - śmietanka, sok z cytryny
Orzechy i migdały trzeba zemleć (zmielić?). Smaruje się tą masą takie
specjalne ciasto, na które przepisu nie udało mi się zdobyć, wiem tylko, ze
jest robione z grysiku, można je zastąpić francuskim. To wszystko polewa się
masłem. Piec aż zrobi się upieczone:) To znaczy złote. A potem zalać syropem
i zostawić na jakiś czas, żeby nim nasiąkło.
To taki najbardziej podstawowy turecki przepis, można modyfikować, dodawać
do syropu cynamonu, wanilii, goździków - jak kto lubi. Orzechy też można
zmieniać według gustu.
A ja jadłam baklavę bez żadnego ciasta, w formie kostek, taką jakby
marcepanową, ale nie wiem jak to się robi...
Smacznego:)
Kaśka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-01 09:37:19
Temat: Re: baklava, baklawa....>
> Ale powiedz mi czy jadlas wersje z ciastem francuskim, czy taka
utwardzona
> ciapke?
> Poszukam, gdzies mialam ten przepis...
> I jeszcze dostalam od Turkow przepis na smazony zielony pieprz - ale czy
w
> Polsce mozna kupic swieze straki pieprzu? Bo strasznie tesknie za ta
> potrawa...
>
> Kaska
>
>Jesli mozesz to wrzuc ten przepis na grupe, strasznie jestem ciekaw. A jak
trzeba bedzie to i swieze straki pieprzu sie znajda - stale ktos ze
znajomych po swiecie sie tlucze, to mozna nadac temat.
Pozdr.,
Adal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-01 09:58:34
Temat: Re: baklava, baklawa....
Użytkownik "adal" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:b6bmoj$rfq$1@korweta.task.gda.pl...
>Jesli mozesz to wrzuc ten przepis na grupe, strasznie jestem ciekaw. A jak
> trzeba bedzie to i swieze straki pieprzu sie znajda - stale ktos ze
> znajomych po swiecie sie tlucze, to mozna nadac temat.
Baklava juz jest na gorze.
A straki pieprzu sie smazy w... no wlasnie tu zagadka - we fryturze. Co to
jest frytura?
Kaska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |