Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!fargo.cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl
!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Vefour <v...@x...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: beszamel
Date: Tue, 01 Oct 2002 21:43:04 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 44
Message-ID: <anctsg$l06$1@news.tpi.pl>
References: <anci82$fjr$1@news2.tpi.pl> <anct8n$das$1@news2.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pi175.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1033501392 21510 217.99.209.175 (1 Oct 2002 19:43:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 1 Oct 2002 19:43:12 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en-us, en, pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.1) Gecko/20020826
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:127558
Ukryj nagłówki
Jola L-L wrote:
> Użytkownik "Claris" <c...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:anci82$fjr$1@news2.tpi.pl...
>
>
> z mojego archiwum :
>
> BESZAMEL 1-
> 2 lyzki masla
> 2 lyzki maki
> 2 szklanki mleka
> sol, bialy pieprz galka muszkatolowa : do smaku
>
> maslo roztopic na patelni, wymieszac z maka, nchwile smazyc razem - nie
> rumieniac, dodac ZIMNE mleko energicznie mieszajac trzepaczka , zagotowac i
> gotowac ok. 6-8 min na malym ogniu. Doprawic do smaku.Do warzyw, zapiekanek,
> drobiu
lub ochlodzic zasmazke i dodac gorace mleko :)
>
> BESZAMEL 2
> 2 lyzki masla
> 2 lyzki maki
> 1 szklanka mleka
> 1 szklanka smietany
> 5 dkg zoltego twardego sera ( ja daje salami)
> zoltko
> sol, bialy pieprz, galka muszkatolowa do smaku
> maslo stopic, wymieszac z maka, nie rumienic, dodac zimne mleko wymieszane
> ze smietana , zagotowac i gotowac na malym ogniu 6-8 min. Dodac starty ser i
> zoltko rozprowadzone niewielka iloscia sosu ( mieszac energicznie).
>
> Do beszamelu mozna dodawac tez ser zolty albo ser Rokpol(
> plesniowy) . Wariacji jest wiele- wszystko zalezy od fantazji.
> Np w ksiazce H. Debskiego "Sosy"autor podaje m.innymi takie :
>
gwoli scislosci, beszamel nie ma sera co do zasady. to jest 'serowy
beszamel"
V.
|