Data: 2002-10-01 19:34:31
Temat: Re:beszamel
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Claris" <c...@w...pl> napisał w wiadomości
news:anci82$fjr$1@news2.tpi.pl...
> Co to jest te poprzednie posty???? Bo ja zgłupiała zarzucona takimi
> pytaniami i postami w "totalnej "zgodzie z netykieta...
>
> Ok, ale przechodze do rzeczy: jutro robię canelloni. Nie po raz pierwszy,
> ale tym razem wymyslilam, ze nadzienie zrobie z mieska mielonego, papryki,
> baklazanów i pomidorkow - powinno sie udac...
> Tylko mam problem bo nie wychodzi mi sos beszamelowy, zeby to wszystko
> ładnie zapiec. Czy da rade go czymś zastąpić?
> A może ktoś mi krok po kroku napisze jak robić beszamel, zeby wyszedl???
> Claris /ona/ z Wrocławia
> c...@w...pl
z mojego archiwum :
BESZAMEL 1-
2 lyzki masla
2 lyzki maki
2 szklanki mleka
sol, bialy pieprz galka muszkatolowa : do smaku
maslo roztopic na patelni, wymieszac z maka, nchwile smazyc razem - nie
rumieniac, dodac ZIMNE mleko energicznie mieszajac trzepaczka , zagotowac i
gotowac ok. 6-8 min na malym ogniu. Doprawic do smaku.Do warzyw, zapiekanek,
drobiu
BESZAMEL 2
2 lyzki masla
2 lyzki maki
1 szklanka mleka
1 szklanka smietany
5 dkg zoltego twardego sera ( ja daje salami)
zoltko
sol, bialy pieprz, galka muszkatolowa do smaku
maslo stopic, wymieszac z maka, nie rumienic, dodac zimne mleko wymieszane
ze smietana , zagotowac i gotowac na malym ogniu 6-8 min. Dodac starty ser i
zoltko rozprowadzone niewielka iloscia sosu ( mieszac energicznie).
Do beszamelu mozna dodawac tez ser zolty albo ser Rokpol(
plesniowy) . Wariacji jest wiele- wszystko zalezy od fantazji.
Np w ksiazce H. Debskiego "Sosy"autor podaje m.innymi takie :
sos angielski:
do beszamelu dodac 5 dek posiekanych orzechow wloskich, 5 dek ketchupu i
imbir do smaku( orzechy sparzyc uprzednio i zdjac skorke)
sos Duchesse
do sosu beszamelowego dodac jednego zmielonego banana i 5 dek zmielonej
razem z nim szynki oraz curry do smaku
sos z koperkiem
do sosu beszamelowego dodac 3-4 lyzki ketchupu i posiekany koperek
sos sylwestrowy:
do sosu beszamelowego dodac 2-3 lyzki tartego chrzanu, starta skorke
pomaranczowa, sok z cytryny i pomaranczy do smaku. Do drobiu, cieleciny lub
warzyw
sos szwedzki:
do sosu beszamelowego dodac 1 starte na duzych oczkach kwasne jablko,
plus 2 lyzki tartego chrzanu, sok z cytryny i pomaranczy do smaku 2 dek
rodzynek.Do drobiu i cieleciny
sos ratuszowy:
1-2 swieze ogorki obrane i bez pestek zetrzec na duzych oczkach tarki,
podsmazyc na 1 lyzce masla z 2-3 lyzkami ketchupu. Polaczyc z sosem
beszamelowym i posiekanym koperkiem. Dodac odrobine kurkumy.
i tak dalej co tylko nam przyjdzie do glowy- moze jeszcze byc zmielona
papryka konserwowa, natka pietruszki, cukier do smaku
pozdrawiam Jola
|