Data: 2002-10-01 19:43:04
Temat: Re: beszamel
Od: Vefour <v...@x...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jola L-L wrote:
> Użytkownik "Claris" <c...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:anci82$fjr$1@news2.tpi.pl...
>
>
> z mojego archiwum :
>
> BESZAMEL 1-
> 2 lyzki masla
> 2 lyzki maki
> 2 szklanki mleka
> sol, bialy pieprz galka muszkatolowa : do smaku
>
> maslo roztopic na patelni, wymieszac z maka, nchwile smazyc razem - nie
> rumieniac, dodac ZIMNE mleko energicznie mieszajac trzepaczka , zagotowac i
> gotowac ok. 6-8 min na malym ogniu. Doprawic do smaku.Do warzyw, zapiekanek,
> drobiu
lub ochlodzic zasmazke i dodac gorace mleko :)
>
> BESZAMEL 2
> 2 lyzki masla
> 2 lyzki maki
> 1 szklanka mleka
> 1 szklanka smietany
> 5 dkg zoltego twardego sera ( ja daje salami)
> zoltko
> sol, bialy pieprz, galka muszkatolowa do smaku
> maslo stopic, wymieszac z maka, nie rumienic, dodac zimne mleko wymieszane
> ze smietana , zagotowac i gotowac na malym ogniu 6-8 min. Dodac starty ser i
> zoltko rozprowadzone niewielka iloscia sosu ( mieszac energicznie).
>
> Do beszamelu mozna dodawac tez ser zolty albo ser Rokpol(
> plesniowy) . Wariacji jest wiele- wszystko zalezy od fantazji.
> Np w ksiazce H. Debskiego "Sosy"autor podaje m.innymi takie :
>
gwoli scislosci, beszamel nie ma sera co do zasady. to jest 'serowy
beszamel"
V.
|