Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "katarzyna ms" <k...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bezmięsne danie na świąteczny obiad
Date: Wed, 23 Mar 2005 23:42:17 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 30
Message-ID: <d1susp$4pi$1@inews.gazeta.pl>
References: <d1qc64$m1p$1@inews.gazeta.pl> <d1r5dg$2nm$1@inews.gazeta.pl>
<d1sca7$aju$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 63.167.255.204
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1111621337 4914 172.20.26.238 (23 Mar 2005 23:42:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 23 Mar 2005 23:42:17 +0000 (UTC)
X-User: katarzynams
X-Forwarded-For: 172.20.6.161
X-Remote-IP: 63.167.255.204
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:235770
Ukryj nagłówki
misiczka <U...@w...pl> napisał(a):
> Moje dzieci jadają mięso, mój ojciec również.
> Nie chcę ryby, na obiad.,<
To nie rob. Skoro ma byc zurek, to dugie nie powinno chyba byc zbyt
egzotyczne, proponuje pieczarki a la Strogonoff z kluskami i salatka z
czerwonej kapusty. Ja to robie na oko, wiec dokladnych proporcji nie podam,
ale na tyle osob to potrzebujesz kilogram pieczarek, albo i troche wiecej.
Pieczarki starannie wycierasz miekka szmatka, nie pluczesz. W duzym, plaskim
rondlu podsmazasz ze dwie cebule + troche czosnku, a po paru minutach
dodajesz pieczarki, uwaga - nie solisz, bo puszcza wode i zrobi sie bryja.
podsmazasz wszystko razem, pewnie bedzie trzeba troche wodla podlac, zeby sie
nie przypalalo i czesto mieszasz, dorzucasz spora ilosc sproszkowanej,
koniecznie slodkiej papryki, odrobine pieprzu i jesli lubisz odrobine galki
muszkatolowej. Ja wybieram male pieczarki i ich nie kroje, ladnie wygladaja
po ugotowaniu i krotko sie gotuja. Po ok. 20-30 minutach powinny byc gotowe,
wtedy solisz, dosypujesz dobra garsc posiekanego koperku i dodajesz pare
lyzek porzadnej, kwasnej smietany. Mozesz pieczarki udusic zawczasu i w
ostatniej chwili podgrzac z koperkiem i smietana. Makaron do tego jakis
plaski, gotowy i koniecznie czerwona kapuste, albo buraczki na zimno starte
razem z kwaszonym ogorkiem. To jest jeden z moich popisowch zestawow bardzo
popularny wsrod miesozercow.
katarzyna
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|