Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neost
rada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Wed, 09 Dec 2015 18:21:35 +0100
From: Qrczak <q...@q...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1.7) Gecko/20100111
Thunderbird/3.0.1
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bezy
References: <n48jsa$m74$1@node2.news.atman.pl>
In-Reply-To: <n48jsa$m74$1@node2.news.atman.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 28
Message-ID: <5668631e$0$22826$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 87-207-124-79.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1449681694 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 22826 87.207.124.79:49764
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:368406
Ukryj nagłówki
Dnia 2015-12-09 08:05, obywatel Chiron uprzejmie donosi:
> Napiszę krótko- chciałem się popisać- i zrobić bezy. Wydawały mi się
> proste- dla początkującego.
Taka uroda rzeczy prostych. Nie są wcale takie proste.
> Robiłem 2 razy- różne przepisy- i za każdym
> razem wychodzi coś....na kształt i smak naleśnika. Nie dość, że to opada
> (mimo, że całą noc nie otwierałem piekarnika)- to jeszcze jest mokre w
> środku. Macie może pomysł, co robię źle? Piekarnik na 140 stopni- po
> odpowiednim czasie nie otwieram go, tylko czekam kilka godzin.
> http://wypiekizpasja.blox.pl/2011/10/Bezy-przepis-po
dstawowy.html
>
> drugi przepis był podobny. W tym są porady- ale i tak nie wyszło :-(
Od cukru pudru lepszy jest cukier drobny (do wypieków). Cukier musi być
bardzo długo i powoli wmiksowywany w pianę białkową. Puder daje
nierzadko złudzenie, iż się już dobrze połączyło.
Mokre, więc niedosuszone. Niedosiszone, bo trzeba po wyłączeniu
piekarnik lekko uchylić (metoda na łyżkę najlepsza).
Klapnęło, bo było niedopieczone w środku.
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
|