Data: 2015-12-09 18:37:12
Temat: Re: bezy
Od: "Stokrotka" <o...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jak masz piekarnik gazowy, to nie zaczynaj tej roboty - szkoda życia.
Niezbędny jest elektryczny .
Bieżesz tylko bialka i cukier, bo z cytryną albo burakami (dla koloru )
są trudniejsze.
Cukier w zasadzie powinien być puder.
Można robić bez cukru, ale smak nie słodki wyjdzie.
Mi wyszło, że czym mniej cukru tym dłużej należy piec i w niższej
temperaturce.
W teori 1,5 szklanki na 5 białek.
Typowo: 1 łyżka płaska na białko.
Dużo zależy od białek, w zasadzie po ubiciu powinny stać jak drut.
Tradycyjny piekarnik mieści jednak mniej białek niż pszepisowe 5 (w jednym
poziomie na jednej blasze).
Ważny jest rozmiar bez, wiadomo, że mniejsze,
nakładane łyżeczką szbciej się pieką.
Piec należy w temperaturce 80 st C , z termoobiegiem (by wysuszały się)
około 90 min, raczej dłużej niż krucej, sprawdzasz patyczkiem.
Max to 120 st C na 50 min.
Tszymasz , jeśli nie zjesz od razu, w foli, albo na kaloryferku, bo lubią
ciągnąć wilgoć z otoczenia i robią się nawilgłe, troszkę jak guma do żucia.
--
_____http://ortografia.ma7.eu_____zmiana adresu strony
w zakładce 'inne', nowa wersja syntezatora mowy GdakMini2_99 ,
z nowym głosem
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii) Ortografia to NAWYK, często nielogiczny,
ktury ludzie ociężali umysłowo, nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
|