Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!lublin.pl!news.lublin.pl!not-for-mail
From: Maciej Jastrzębski <p...@a...man.lublin.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: biała w piwie
Date: Fri, 29 Sep 2006 15:07:19 +0200
Organization: lubman
Lines: 23
Message-ID: <efj5q7$991$1@news.lublin.pl>
References: <efinv6$764$1@achot.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: apollo.man.lublin.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.lublin.pl 1159535239 9505 212.182.63.154 (29 Sep 2006 13:07:19 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 29 Sep 2006 13:07:19 +0000 (UTC)
User-Agent: KNode/0.10.4
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:279127
Ukryj nagłówki
tapta wrote:
> Bożena Dykiel robiła cos takiego w TV z 2 tygodnie temu. Mam ochotę
> powtórzyć, ale nie pamiętam chyba jednego składnika. Wiem, że białą sie
> parzy w piwie, a następnie piwo przerabia na sosik dodając zeszkloną
> cebulkę i sok z cytryny. Co pominęłam? Kto pomoże?
Karmel. Nie wiem co prawda, co pokazywała B. Dykiel, ale wygląda to na
kiełbasę w polskim sosie. Piwo pół na pół z wodą, zeszklona cebula, sok z
cytryny, karmel z łyżki cukru. Ja podsmażam lekko cebulę, potem do rondla
dorzucam kiełbasę i też lekko rumienię, a potem zalewam resztą składników.
Gotuje jakieś 30-40 minut. Przed wrzuceniem kiełbasy można podsypać troche
mąki i zropić zasmażkę. Właśnie z ciekawości zajrzałem do Monatowej (powyższy
przepis wziąłem z "Kuchni Polskiej" Łebkowskiego) i tam przepis jest podobny,
ale z octem zamiast soku z cytryny. Do tego ziemniaki puree.
Pedro.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwdmvgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#I*"O*kn*/OkKE"1#N Ij*!'.
'K1Ij*kn*1l1I)Im!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1IjN*+'];$?+=!$S}
|