Data: 2006-09-29 13:07:19
Temat: Re: biała w piwie
Od: Maciej Jastrzębski <p...@a...man.lublin.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
tapta wrote:
> Bożena Dykiel robiła cos takiego w TV z 2 tygodnie temu. Mam ochotę
> powtórzyć, ale nie pamiętam chyba jednego składnika. Wiem, że białą sie
> parzy w piwie, a następnie piwo przerabia na sosik dodając zeszkloną
> cebulkę i sok z cytryny. Co pominęłam? Kto pomoże?
Karmel. Nie wiem co prawda, co pokazywała B. Dykiel, ale wygląda to na
kiełbasę w polskim sosie. Piwo pół na pół z wodą, zeszklona cebula, sok z
cytryny, karmel z łyżki cukru. Ja podsmażam lekko cebulę, potem do rondla
dorzucam kiełbasę i też lekko rumienię, a potem zalewam resztą składników.
Gotuje jakieś 30-40 minut. Przed wrzuceniem kiełbasy można podsypać troche
mąki i zropić zasmażkę. Właśnie z ciekawości zajrzałem do Monatowej (powyższy
przepis wziąłem z "Kuchni Polskiej" Łebkowskiego) i tam przepis jest podobny,
ale z octem zamiast soku z cytryny. Do tego ziemniaki puree.
Pedro.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwdmvgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#I*"O*kn*/OkKE"1#N Ij*!'.
'K1Ij*kn*1l1I)Im!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1IjN*+'];$?+=!$S}
|