Data: 2003-11-21 10:15:12
Temat: Re: bigos ;)
Od: "rahab" <r...@p...katowice.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pozwolę sobie wkleić teskt ujednolicony :) pochodzący z relacji na żywo
Joanny Duszczyńskiej:
w całoś zebrał i opracował - r...@p...katowice.pl
"Niniejszym oświadczam, że zaczęłam robić bigos...
Kapusta kiszona w ilości prawie 2 kilogramy gotuje się z dodatkiem
niewielkiej ilości wody. Dodałam kilka ziaren ziela angielskiego i jeden
laurowy liść.
Kapusta biała w ilości jedna niewielka główka - nie wiem ile ważyła, ale
średnicy około 15-20cm - właśnie się do połowy posiekała. ;-)
Nieuświadomionychych informuję, że relacja skończy się w sobotę, bo bigos
gotuje przez 3 dni.
Już się posiekała do końca i gotuje się razem z około kilogramem wędzonych
żeberek...
W międzyczasie obsmażyłam na smalcu i dorzuciłam do kapusty kiszonej około
kilograma mięsa wieprzowego (szynka i karkówka) pokrojonego na dość spore
kawałki i obsmażone na smalcu - wrzucałam razem z tłuszczem. Do kapusty
wlazło tym sposobem około 3/4 kostki smalcu.
Z białej kapusty wybrałam żeberka i włożyłam kapustę białą do kiszonej.
Dodałam ziarna kminku - około łyżki.
Obrałam mięso z żeberek i dodałam do kapusty.
Wszystko pogotuje jeszcze z 15 minut i zostawię by ostygło czekało do jutra
na dalsze manewry kuchenne...
W sumie dzisiejszego dotowania będzie ze 3 godziny... bo zaczęłam około 18.
Jeszczeniebigos zagotował się w całej objętości. Dodałam około 60 deko
obsmażonej na smalcu piersi indyka i około 3/4 kilograma - 2 dość duże
polędwiczki wieprzowe - również obsmażone. Oczywiście mięso pokroiłam w dość
duże kawałki.
W osobnym garnku ugotowałam 5 deko suszonych grzybów. Czapeczki dam w
całości, a korzonki pokroje na mniejsze kawałki... I to by było dzisiaj na
tyle z gotowaniem bigosu. Będzie czekał na jutro na kiełbasę, suszone śliwki
i cebulę...
Cóż dodałam jeszcze suszonych śliwek i cebulę zesmażoną na szkliście na
smalcu z rozprowadzoną odrobiną mąki... Kiełbasy nie dodałam, bo uznałam, że
już ma dość mięsa... Jak zmienię zdanie, to zawsze mogę jeszcze jutro
dodać... Może się wytłumaczę z tych składników, które już są.
Używam dwóch rodzajów kapusty, bo bigos z samej kiszonej jest dla mnie za
kwaśny.
Lubię jak w bigosie są różnokolorowe kawałki mięsa, więc używam małych
ilości a dużo gatunków.
Zazwyczaj dodaję jeszcze kiełbasę i wędzony boczek (właśnie wędzony boczek
zesmażam z cebulką), ale tym razem wzięłam mniej kapusty, więc byłoby za
dużo mięsa nawet mimo to, że ja uważam, ze bigos się robi z mięsa, a kapusta
to jest do smaku.
"
|