Data: 2002-11-19 06:32:04
Temat: Re: breja?
Od: m...@p...com.pl (Lipinska Miroslawa)
Pokaż wszystkie nagłówki
> Witam. Dziecko ma znaleźć przepis na zupę, która zdaniem Pani nazywa
> się "breja". To nie jest żart. Czy ktoś słyszał o takie zupie i o tym w
jakim
> regionie się ją robi? Podobno do jej zrobienia używa się mąki żytniej (ale
to
> nie żure). Prosze o radę.
Witam......... ja czytałam o takiej zupie w pasjonującej ksiażce
Kapuścińskiego " Imperium" Chodzi o imperium rosyjskie, a zupa była
przygotowywana na Syberii. Otóż ludzie wychodzący do pracy do lasu na
Syberii jedli ją na śniadanie. Był to podrobiony do miski chleb z pokrojoną
cebulą, zalany ......... wódką. Myślę, że cel był rozgrzewający, to właśnie
była breja. Po tym śniadaniu można było przeżyć syberyjski mróz.Oczywiście
pod tą nazwą na pewno kryje się zupełnie inna potrawa, w zupełnie innej
stronie świata.
-mirka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|