Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Cwasia" <c...@n...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: brokuły?
Date: Thu, 3 Jul 2003 15:51:25 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 47
Sender: p...@p...onet.pl@vc183.neoplus.adsl.tpnet.pl
Message-ID: <be1cdu$20c$1@news.onet.pl>
References: <be1876$d7$1@szmaragd.futuro.pl>
Reply-To: "Cwasia" <c...@n...wp.pl>
NNTP-Posting-Host: vc183.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1057240318 2060 80.50.230.183 (3 Jul 2003 13:51:58 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 3 Jul 2003 13:51:58 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2727.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:162511
Ukryj nagłówki
Witam po raz pierwszy, a że temat brokuły mnie zaciekawił, postanowiłam się
"ujawnić" (do tej pory tylko czytałam).
Ja mam taki przepis:
50 deko brokułów
50 deko kalafiora
1,5 szkl mleka
2 łyżki masła
1,5 łyżki mąki
2 żółtka
5 łyżek startego żółtego sera
cukier
sól
pieprz
natka pietruszki
Kalafiory i brokuły podzielone na różyczki podobnej wielkosci ugotować al
dente w lekko posolonej i posłodzonej wodzie. Ugotowane ułożyć w
żaroodpornej płytkiej formie.
Masło stopić, wymieszać z mąką, rozprowadzić mlekiem, zagotować, zdjąć z
ognia, zaciągnąć żółtkami, wymieszać z połową sera, przyprawić do smaku solą
i pieprzem.
Kalafiory i brokuły polać sosem, posypać resztą sera i zapiec. Przed
podaniem posypać natką.
Podawać na gorąco z grzankami.
To wersja podstawowa.
Można jeszcze tak:
Wszystko robimy jak wyżej, ale przed wstawieniem do piekarnika obkładamy
warzywa czymś z poniższej listy:
- pokrojonymi w ćwiarki jajkami ugotowanymi na twardo;
- paseczkami szynki;
- paróweczkami pokrojonymi na krótsze kawałki
- pokrojonymi w ćwiarki jajkami ugotowanymi na twardo i kawałeczkami parówek
- jeszcze czymś innym (ale jeszcze nie wymyśliłam innych wersji)
Grzaneczki robiłam czosnkowe.
Danie nie jest trudne ani mocno pracochłonne, a naprawdę pyszne!
Przepis mam z jakiejś gazety kolorowej, nie pamiętam z jakiej.
Pozdrawiam wszystkie łakomczuszki i życzę smacznego.
CwAsia
|