Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Jerzy" <0...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: brrr mikrofalom!!!
Date: Tue, 28 Aug 2001 14:34:51 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 38
Message-ID: <9mg2tb$57m$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <6...@n...onet.pl>
<1eyscnu.14k5tcs5do71oN%wlos@tele.com.pl>
<005501c12f1f$84bdafc0$0200a8c0@BeataMoryl>
<1eyu9a2.nlob4l1i76tvsN%wlos@tele.com.pl>
NNTP-Posting-Host: brama.proszynski.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 999001835 5366 193.218.115.254 (28 Aug 2001 12:30:35 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 28 Aug 2001 12:30:35 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Notice1: This post has been postprocessed on the news.icm.edu.pl server.
X-Notice2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:64542
Ukryj nagłówki
Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:1eyu9a2.nlob4l1i76tvsN%w...@t...com.pl...
> > Zgadzam sie, ale Wladyslawie czy nie przecholowales z ta zdrowotnoscia
> > mikrofalowki ? - w koncu watpliwosci dotyczace jej dzialania na ludzki
> > organizm nie zostaly ostatecznie rozwiane. Nie pasjonowalam sie tym
> > tematem - ale wydaje mi sie, ze watpliowsci te nie byly bezpodstawne.
>
> A jakie to mogloby byc niby dzialanie?
Takie same jak na potrawy.
> W mikrofalowce stosowane sa fale
> radiowe o czestotliwosci 896 MHz, zblizonej do tych stosowanych w
> telefonach komorkowych GSM (880 i 960 MHz), tyle ze kuchenki maja
> znacznie wieksza moc.
Do pieczenia/gotowania potrzebna jest moc od 500 do ponad 1000 watów, a
komórka emituje promieniowanie o mocy maksymalnej od 1 do 2 watów.
Z obu należy korzystać z umiarem.
> W przeciwienstwie do telefonu kuchenka jest
> jednak dokladnie ekranowana. Najslabiej ekranowane sa szklane drzwiczki
> , ale tez na tyle dobrze, ze jezeli ktos nie patrzy z bliska caly czas
> na potrawe (fale silnie dzialaja na siatkowke!), to nic sie nie moze
> stac.
A jak się odwróci [ale stoi w pobliżu] to już nie działa na niego?
Podstawowa zasada, im dalej jesteśmy od tych urządzeń tym lepiej. Nic tak
nie "ekranuje" jak odległość od tych urządzeń.
> Fale radiowe z kuchenek mikrofalowych nie wzbudzaja tez zadnej wtornej
> promieniotworczosci w gotowanych potrawach.
> Natomiast, poniewaz gotowanie trwa krocej, w nizszej temperaturze i bez
> wody, to potrawy zachowuja po ugotowaniu wiecej witamin i soli
> mineralnych. Nie zachodzi tez reakcja Maillarda i trudno o przypalenie
> potraw, wiec nie tworza sie zwiazki rakotworcze.
To się zgadza. Ale ten smak i wygląd potraw mnie nie przekonują do niej.
Nawet te z grillem nie zmieniły mojej opinii o tym urządzeniu.
pozdr. Jerzy
|